Afbeelding
Nick de Vries

Stichting Welzijn in Kampen wil er ook zijn voor de stille mantelzorgers

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - "Ik mantelzorger? Welnee, joh. Ik zorg voor m'n familie, dat doe je toch gewoon?". Een overtuiging die welzijnswerker Stefan Alteveer dikwijls optekent uit de mond van inwoners van Kampen. Maar zo 'gewoon' is het zorgen voor een zieke geliefde niet. Het kan veel energie kosten en een gezin behoorlijk ontregelen. Hulp en begeleiding kunnen de last verlichten. Om Mantelzorgers op de hoogte te brengen van de mogelijkheden en om ze in het zonnetje te zetten, doet Stichting Welzijn Kampen op 10 november mee aan de Dag van De Mantelzorg.

De overheid verlegt het zwaartepunt van de zorg steeds verder naar familie’s en gezinnen zelf. Vaak met ingrijpende gevolgen. Anne Louise Sikkema van de stichting Welzijn Kampen schat dat er in Kampen zo’n 13.000 mantelzorgers zijn, maar hiervan zijn er slechts 800 in beeld. De meeste mantelzorgers doen hun werk in stilte. Ze zien zichzelf niet als mantelzorgers. Als het goed gaat, is dat op zich geen probleem, maar het kan wel eens teveel worden. "Wij hopen wat meer bekendheid aan het begrip te geven, om zo zorgverleners in te laten zien dat zij wel degelijk mantelzorger zijn en dat er dus mogelijkheden zijn om ondersteuning te krijgen. Dat kan in de vorm van cursussen, of bijvoorbeeld in de vorm van respijtzorg. Als iemand bijvoorbeeld een keer een weekje op vakantie wil, dan kunnen wij vervangende verzorging regelen."

Mantelzorgcompliment

Een andere vorm van ondersteuning vanuit de gemeente is het Mantelzorgcompliment. Mantelzorgers die minimaal acht uur per week zorg verlenen en boven de 18 zijn, kunnen zichzelf opgeven, of opgegeven worden. Met het compliment wil de gemeente laten zien dat zij het werk van mantelzorgers belangrijk vindt en waardeert. De waardering gaat gepaard met 100 euro en een bos bloemen. Ook van het compliment wordt volgens Anne Louise veel minder gebruik gemaakt, dan op basis van statistische gegevens verwacht mag worden. De mantelzorgwaardering is aan te vragen via een papieren of digitaal formulier vanaf oktober 1 oktober tot en met 30 november 2016. Het papieren formulier is af te halen bij de balie van Stichting Welzijn in Kampen aan de Vloeddijk 79 en bij het klantcontactcentrum van het stadhuis. Het digitale formulier is vanaf 1 oktober te vinden op welzijnkampen.nl.

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november wordt de dag van de mantelzorg gehouden. Een dag waarop alle mantelzorgers eens goed in het zonnetje gezet worden. De mantelzorgers worden in drie leeftijdscategorieeeren gesplitst en gaan allen iets leuks doen. De oudere mantelzorgers gaan onder andere lekker eten en een wandeling maken door de stad. En ook voor de jonge mantelzorgers is er al een verassend programma - 'en dat moet ook nog even een verrassing blijven' - in elkaar gezet. Dat is volgens de stichting ieder jaar nog wel weer een uitdaging, gezien de beperkte financiële middelen van de stichting. "Gelukkig krijgen we veel hulp van plaatselijke ondernemers", aldus Louise. "Ze steunen ons vaak financieel, omdat ze het doel een warm hart toedragen." De Stichting zou het echter ook leuk vinden als ondernemers op een andere manier zouden meehelpen. "Bijvoorbeeld door iets te organiseren voor de kinderen. Vaak zie je iets pas als je er echt naar gaat kijken", vertelt Stefan. "Er zijn misschien best ondernemers die eigenlijk een uitstekende plek hebben om kinderen een leuke dag te bezorgen, maar die daar nooit zo bij stil staan. Ze hebben zichzelf nooit door die bril bekeken. We hopen dat er wat ondernemers zijn die op een andere manier naar zichzelf kunnen kijken. Wellicht ontstaan er mooie initiatieven uit."

 

Onvergetelijke dag

Volgens Stefan is het met name belangrijk om iets met de groep kinderen tussen de 6 en 12 jaar te doen. "Zij zijn niet echt mantelzorgers, maar komen door de gezinssituatie vaak wel wat op de achtergrond te staan. Als er bijvoorbeeld een broertje of zusje is die verstandelijk beperkt is, dan moeten de ouders heel veel energie steken in de verzorging van dat kind. Het andere kind moet vaak wat meer voor zichzelf zorgen. Ze worden noodgedwongen snel volwassen. Deze kinderen willen we een dagje uit de situatie halen en ze een onvergetelijke dag bezorgen."

Wat een onvergetelijke dag is, dat is voor ieder kind anders, aldus Stefan. "Er zijn kinderen bij die gewoon alle zorgen willen vergeten. Ze willen een dag uit de sleur. Er zijn ook kinderen die juist veel behoefte hebben met kinderen die in dezelfde situatie te zitten te praten. Alles mag. Iedereen moet kunnen genieten."

Opmerkelijk is volgens Anne Louise dat je juist in deze situaties ziet dat het voor mantelzorgers moeilijk is zich als zodanig te herkennen. "De ouders van deze kinderen zien vaak wel in dat het voor hun kind leuk is om er eens een dagje uit te gaan. Ze zien hoe zwaar het voor hun kinderen is. Maar dan nog zien ze zichzelf vaak niet als mantelzorger. Terwijl ze dikwijls werken en ook nog de zorg voor een hulpbehoevend kinderen hebben. Een situatie die veel energie kost. Ook zij hebben recht op ondersteuning en een luisterend oor. De Stichting Welzijn in Kampen wil hun laten weten dat er een plek is waar zij terecht kunnen. Met hulpvragen, maar ook gewoon om eens lekker van zich af te praten."