Afbeelding
Nick de Vries

Stadskazerne presenteert ‘200 jaar kazerne in de stad’

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Met een expositie, presentatie van een bundel en het onthullen van naamgevingen ontleend aan het verleden, opent De Stadskazerne vrijdag 30 september om 16.00 uur officieel haar openingsactiviteiten in de maand oktober. De expositie is tot en met 5 november te zien.

De expositie, bundel en naamgevingen zijn het resultaat van een meerjarig historieproject dat in opdracht van De Stadskazerne werd uitgevoerd onder auspiciën van het Stadsarchief door de bedenker ervan, auteur/biograaf Herman Broers. Uitgangspunt van dit drieledige project was de geschiedenis van de oude ‘Van Heutsz’ vast te leggen, toegankelijk te maken en als uitgangspunt te nemen voor het profiel van De Stadskazerne.

"Deze kazerne loopt over van de boeiende verhalen. Het is zonde als je daar niets mee zou doen", aldus Broers. De Bibliotheek Kampen en het Stadsarchief Kampen omarmden samen met woningcorporatie deltaWonen al in 2013 zijn idee om bij de opening van de Van Heutszkazerne in haar nieuwe gedaante een boek over de geschiedenis te presenteren. Vervolgens werd ‘De Stadskazerne’, de door Broers beoogde titel voor de geschiedenisbundel, in een prijsvraag gekozen als naam voor de gezamenlijkheid. De titel bleef en de bundel werd uitgebreid met een expositie. Vervolgens bleek tijdens de restauratie dat van zichtbare sporen uit het verleden weinig zou overblijven. Toen werd besloten alles op foto vast te leggen en publieksruimtes in de kazerne in naam te verbinden aan dat verleden. "Zo vormt de kleurrijke geschiedenis van de kazerne en haar gebruikers samen de basis voor ons profiel in de toekomst", aldus Margreet Vink-Bos namens het bestuur van De Stadskazerne.

Op 30 september opent de expositie ‘200 jaar kazerne in de stad’, gebaseerd op de bundel De Stadskazerne, een overleveringtocht door de oude ‘Van Heutsz’ van Herman Broers die deze middag wordt gepresenteerd. Tevens worden de historische naamgevingen in de kazerne officieel onthuld.

Auteur/biograaf Herman Broers (Dokter Kolff, Blauw Haar) studeerde ooit journalistiek in de Van Heutszkazerne. Gefascineerd door haar geschiedenis ging hij tijdens de renovatie aan de hand van verhalen, foto’s, documenten en achtergebleven sporen in het gebouw ‘op overleveringstocht’. Op zoek naar de ziel van de kazerne laat Broers in De Stadskazerne, een overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ het gebouw spreken.

Expositie

De expositie ‘200 jaar kazerne in de stad’ vertelt het verhaal van de vele gedaantes van het pand en de verschillende episodes in twee eeuwen dat op deze plek aan de Oudestraat een kazerne heeft gestaan. Waarom kwam het gebouw er eigenlijk en hoe zag dat kazerneleven er in de negentiende eeuw uit? Drie keer stond de kazerne langdurig leeg en één keer brandde het bijna af. Waarom werd deze kazerne eigenlijk vernoemd naar Van Heutsz en hoe zag dat eerbetoon eruit? Hoe kon dit kazernecomplex ineens een academiegebouw worden? En wat deden de Duitsers er eigenlijk mee?

Speciaal voor deze expositie zijn enkele stukken uit de kazernegeschiedenis van elders teruggehaald naar Kampen om in een unieke samenstelling het verhaal van de oude ‘Van Heutsz’ verspreid over het gehele gebouw te kunnen tonen.

Historische namen

De volgende historische namen krijgen een plek in De Stadskazerne: Nicolaas Plomp zaal (stadsarchitect van Kampen, ontwerper van de kazerne uitgevoerd door zijn opvolger Pieter Bondam; naam expositieruimte begane grond); Johan van Mulken zaal (geboren Kamper, eerste commandant van het Instructie Bataljon, de militaire opleiding waarvoor de kazerne in haar huidige gedaante werd gebouwd. Tevens kunstschilder en later nog minister; naam van auditorium 2e verdieping); Dirk van Sliedregt zaal (eerste directeur kunstacademie die van 1978 tot 2004 in de kazerne gevestigd was; naam van educatiezaal, 2e verdieping); Café Paatje (Albertus ‘Paatje’ Leeuwe was 40 jaar kantinebaas in de kazerne en vertrouwensman van iedereen. Niemand diende langer in het gebouw dan ‘Paatje’; naam leescafé 1e verdieping); Clara Welcker kamer (eerste vrouwelijke stadsarchivaris van Kampen; naam vergaderkamer 2e verdieping); Geertje Heering kamer (eerste directeur van de Kamper openbare leeszaal/bibliotheek; naam vergaderkamer 2e verdieping); Jan van Arkel kamer (gelijknamig aan naam historische vereniging; kamer 2e verdieping).

Opening

Opening van de expositie en presentatie van zowel de bundel als de namen, vinden plaats in De Stadskazerne op vrijdag 30 september vanaf aanvang 16.00 uur. Inloop vanaf 15.30 uur. Aanmelding vooraf in verband met de capaciteit op info@destadskazerne.nl.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00