Notaris Hil Herweijer
Notaris Hil Herweijer

Notariskantoor Herweijer - Stop met slapen. Wordt wakker!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het Burgerlijk Wetboek regelt o.a. de rechten, plichten en regels van een Vereniging van Eigenaars van een appartementengebouw.
Een paar van die regels zijn: minimaal één keer per jaar een vergadering houden, een reservefonds opbouwen (wettelijk verplicht sinds 1 januari 2008) en een jaarrekening opstellen. Sinds 1 januari 2010 moet de Vereniging van Eigenaars ook zijn ingeschreven in het handelsregister. Niet inchrijven is een economisch delict, waarop een forse boete staat.


Onze binnenstad kent vele appartementengebouwen. Aan de buitenkant kun je dat niet zien. Een woonhuis in de Groenestraat of een woon- winkelpand in de Oudestraat kan een appartementengebouw zijn. Soms maar met drie of vier eigenaren.
In veel binnensteden en ook in de binnenstad van Kampen zijn veel Vereniging van Eigenaars in diepe slaap. Eigenaars van appartementen weten amper van het bestaan. Mijn advies: Wordt wakker. Regel je zaken. Want wie gaat het grootonderhoud straks betalen, als er geen reservefonds
is? Niet iedere eigenaar hee daarvoor genoeg geld in de broekzak. De regel is dat het bestuur van de Vereniging van Eigenaars wordt gevormd door
een aantal eigenaren. Overigens heeft een slapende vereniging formeel ook bestuurders. Let op: bestuurders kunnen in bepaalde situaties ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor ontstane schade.Voorbeelden: onvoldoende deskundigheid, besluiteloosheid,het aangaan van verplichtingen waarvan bekend is of had moeten zijn dat de Vereniging van Eigenaars ze niet kan nakomen,het niet hebben van een goede boekhouding.
“Maar ik heb niet de kennis is huis en geen tijd om bestuurder te worden en bovendien wil ik geen risico lopen van aansprakelijkheid.” Schakel een professional in. “Het kost wat, maar dan heb je ook wat.” Logisch zijn de kosten naar rato van het aantal appartementseigenaren.

Een gratis advies van mijn kant. Doe uw winst er mee.

Hil Herweijer

Notariskantoor Herweijer

Meeuwenweg 17
8261 VZ Kampen
Postadres: postbus 338060 AH Kampen
Tel. 038 - 33 37 051
info@notarisherweijer.nl

www.notarisherweijer.nl

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden