Afbeelding

IJsselheem van 'zwarte lijst' af

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - De Inspectie voor de Gezondheidszorg sluit het actieve toezicht op IJsselheem af. Een goede waardering heeft tot gevolg dat het woonzorgconcern nu niet meer voorkomt op de ‘inspectielijst van verpleegzorginstellingen’. Dat heeft de inspectie gisteravond officieel laten weten.

IJsselheem is blij met de waardering door de inspectie, maar heeft ook moeite met ranking en lijsten. “Ons werk gaat over de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen en hun betrokkenen", aldus bestuurder Helene Wüst. "Het is goed dat er een inspectie is die toezicht houdt op zorgorganisaties. Dat houdt ons scherp."

Maar de commotie rond de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in de politiek en de pers heeft nogal wat teweeg gebracht, aldus Wüst. "We merken dat onze hardwerkende medewerkers, maar vooral bewoners en naasten zijn geschrokken door de negatieve berichten. Dat brengt onnodige onrust en leidt af van de bedoeling. Ik ben trots dat onze medewerkers hun veerkracht hebben laten zien en zich niet uit het veld hebben laten slaan. Kwaliteitsverbeteringen zetten we zelf continu in gang omdat we streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor onze cliënten. We gaan door op die ingeslagen weg en kunnen, nu zonder afleiding van lijsten en rankings, verder met zo goed mogelijke zorg en ondersteuning leveren aan bewoners en cliënten."

Externe ogen
IJsselheem laat externe ogen meekijken, zoals het Instituut voor Medicatieveiligheid. "Ook van de mening van onze cliënten en hun naasten leren we. Ons verbetertraject, dat de inspectie als gedegen aanmerkt, zetten we voort.” Dat betekent: aandacht voor de vragen en behoeften van bewoners en cliënten, goede scholing voor medewerkers, scherp oog voor (medicatie)veiligheid, terughoudendheid in de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen. En vooral: blijven leren en verbeteren.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteerde 6 juli 2016 over de verpleeg(huis)zorg. In dit debat is aan de inspectie verzocht in oktober 2016 een geactualiseerde lijst te publiceren van verpleegzorginstellingen waarover de inspectie zorgen heeft wat betreft de kwaliteit van zorg. IJsselheem heeft gisteravond een brief ontvangen van de inspectie waarin staat dat IJsselheem in categorie 4 wordt geplaatst. Derhalve komt IJsselheem niet meer voor op de nieuwe lijst.

Inspectie
De inspectie formuleert het in de brief aan IJsselheem van 28 september als volgt: “De inspectie concludeerde op basis van beide bezoeken dat de zorg aan bijna alle getoetste normen voldeed. De inspectie constateerde in de vastgestelde en gepubliceerde rapporten dat de organisatie veel verbetermaatregelen had gerealiseerd. Uw organisatie heeft daarna nog verdere verbeteringen doorgevoerd en deze organisatiebreed geborgd. U heeft de inspectie begin september 2016 over de behaalde resultaten geïnformeerd. Vervolgens heeft hierover een gesprek plaatsgevonden met medewerkers, cliëntenraad, Raad van Bestuur en Raad van Toezicht. Medicatieveiligheid is ook tijdens dit gesprek besproken. De inspectie constateerde dat de medicatieveiligheid ruim voldoende op orde is gebracht en de organisatie voldoet aan de normen die de inspectie op dit gebied toetst. Op basis hiervan concludeert de inspectie dat vervolgtoezicht niet nodig is.”

'De lijst'
Begin 2015 heeft de inspectie op basis van eerdere bevindingen en in het kader van het programma Waardigheid en Trots, haar toezicht opnieuw gefocust op de zorginstellingen in de verpleegzorg waar zij risico’s zag voor de kwaliteit van de zorg voor cliënten. Op 4 juli 2016 publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg de Eindrapportage toezicht IGZ op 150 verpleegzorginstellingen. De volgende dag is de lijst met de betrokken 150 verpleegzorginstellingen op de website van de Inspectie geplaatst. De lijst van 11 instellingen die een kwalificatie categorie 1 kregen, werd door de media ook wel genoemd de 'zwarte lijst'.

Voor Eindrapportage van juli 2016 werd als peildatum 15 maart 2016 genomen. IJsselheem kreeg bezoeken van de inspectie op 22 maart 2016 (De Meente in Genemuiden) en 14 april 2016 (Myosotis in Kampen), dus nét na de peildatum. Uit de rapporten van de inspectie bleek dat IJsselheem uit eigen beweging forse verbeterslagen had gemaakt en de veiligheid en kwaliteit op orde had. Maar deze rapportage kwam te laat voor de peildatum van de lijst van juli.

In de lijst van 16 september 2016 zijn deze rapportages wel meegenomen. De inspectie heeft toezicht gehouden tot en met 16 september 2016 door IJsselheem te bezoeken en bestuursgesprekken te voeren. Daarna startte de inspectie met het opstellen van de lijst. Hierin zijn de bevindingen meegenomen vanaf 15 maart 2016 tot en met 16 september 2016, met als resultaat plaatsing van IJsselheem in categorie 4.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.