Afbeelding

Concerto Basilica: grenzen vervagen tijdens dubbelkoor-concert Euphonion Singers en Vox Five

· leestijd 1 minuut Cultuur

Heeft u ooit al een concert meegemaakt waarbij de muzikale kwaliteiten van (oorspronkelijk) een gospelkoor en een popkoor in één gezamenlijke akoestische belevenis werden gebundeld? Nee? Dan heeft u nu de kans om een dergelijk concert bij te wonen en te ervaren hoe twee totaal verschillende koren toch één harmonieus geluid weten te brengen. De Euphonion Singers uit Wilsum en Vox Five uit Kampen laten zich op zaterdag 12 november van hun beste kant zien in een dubbelkoor-concert bestaande uit een speciaal opgezet ‘basiliek’-programma. Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Buitenkerk, Buiten Nieuwstraat 101 te Kampen. Toegangskaarten zijn voor € 8,- per stuk te bestellen via www.voxfive.nl of www.euphonionsingers.nl of rechtstreeks te verkrijgen bij Tabaktief Th. Goosen aan de Oudestraat 130 in Kampen. Wees er snel bij, want op = op. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, is de toegang op de avond zelf € 10,-.

Muzikale samensmelting

Tijdens Kerst in oud Kampen 2015 hebben de koren, die beiden onder leiding staan van componist-arrangeur en muzikale duizendpoot Anton Jansma, al enkele nummers samen gezongen. Veel bezoekers van KIOK namen de tijd om in de Buitenkerk te blijven luisteren. Ook toen al bleken de mini-optredens van beide koren ware akoestische belevenissen, mede dankzij de geluidsversterking die op een bijzondere manier aan de kerk akoestiek was aangepast. De reacties vanuit het publiek waren zodanig positief dat de koren met deze ervaring nog een stap verder zijn gegaan. Afgelopen juni hebben zij tijdens Amusing Hengelo (het grootste korenfestival in Nederland) een speciaal samengesteld dubbelkoor-concert ten gehore gebracht. Dat concert vond plaats in de Lambertus basiliek, één van de mooiste akoestische ruimtes van Nederland (filmpjes van dit optreden zijn te zien via www.facebook.com/euphonionsingers). Dit basiliek-programma werd met een overweldigend enthousiasme door het publiek ontvangen en daarop is het idee ontstaan om dat dubbelconcert nog eens in de eigen regio te herhalen.

Achtergrond

De Euphonion Singers bestaan als koor al ruim 45 jaar en zijn ooit begonnen als plaatselijk gospelgroepje. In de loop der jaren zijn de Euphonion Singers uitgegroeid tot een welhaast legendarisch koor met een indrukwekkende veelzijdigheid en kwaliteit, dat een unieke plaats inneemt in het Nederlandse korenveld. Sterke kanten: grote diversiteit in muziekstijlen en koorsounds, meeslepende uitstraling, sublieme solisten en breedheid van het repertoire.
Vox Five is in september 2008 opgericht vanuit de filosofie ‘Je hoeft niet te kunnen zingen om bij een koor te komen, want zingen kun je leren'. Het gaat er vooral om lekker met elkaar muziek te maken en daaraan heel veel plezier te beleven. Het koor zingt vette pop- en rocknummers maar ook gevoelige ballads uit de jaren zestig tot nu. Dat varieert van nummers van Michael Jackson, Queen en The Beatles tot Adèle, Fun en Gavin Degraw. Beide koren staan vanaf het begin onder leiding van Anton Jansma. Zie voor uitgebreide informatie de websites van de twee koren.