Afbeelding

Column Welzijn Kampen | Mantelzorger van iemand met een psychische aandoening

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In de aanloop naar de dag van de mantelzorg op 10 november, portretteren we 3 mantelzorgers.
Om te beginnen een mantelzorger van iemand met een psychische aandoening.

Marianne is mantelzorger van haar man Freek. Hij heeft een psychische ziekte, waar ze samen mee moeten leven. Zoals iedere mantelzorger is Marianne er ‘ook maar ingerold’. De ziekte van Freek openbaarde zich aan het begin van hun huwelijk en zo slopen de mantelzorgtaken er langzaam in.
De meeste mantelzorgers geven onder andere emotionele steun, helpen soms met douchen en aankleden of houden toezicht op het medicijngebruik.


Bij mantelzorgers van mensen met een psychische ziekte spelen ook andere zaken een rol. Marianne vertelt: “Je kunt aan Freek niet zien dat hij ziek is. Soms zou ik wel willen dat hij een arm of een been miste, dan weten mensen meteen dat hij wat mankeert. Maar het gaat juist om zijn gedrag dat soms heel onvoorspelbaar kan zijn. Het is voor buitenstaanders moeilijk te herkennen dat dit door zijn psychische ziekte komt. Freek kan hierdoor soms heel normaal en plotseling heel anders overkomen.” Het is lastig voor Marianne om zich dan niet schuldig of juist extra verantwoordelijk te voelen.
Daarnaast merkt ze dat familieleden of kennissen die verder weg staan of minder bekend zijn met de ziekte, soms eenheel andere kijk hebben op Freek. Sommigen van hen beginnen het contact te mijden. En juist daar heeft Marianne behoefte aan: ontspannen contact waar ruimte is voor een traan maar juist ook voor een lach.

Steunpunt Mantelzorg Kampen