Afbeelding
Aangeleverd.

Minne Veldman in Bovenkerk Kampen

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN – Organist Minne Veldman uit Urk geeft zaterdag 15 oktober zijn jaarlijkse orgelconcert in de Bovenkerk van Kampen. Vanaf 20.00 uur begint hij met een twee uur durend afwisselend programma, met bespeling van de beide orgels in de Bovenkerk, samenzang, halverwege een pauze en de presentatie van twee nieuwe cd’s en nieuwe bladmuziek voor orgel.

 

De eerste nieuwe cd (het derde deel in een serie) is het resultaat van de samenzangmiddag die in april van dit jaar in de Bovenkerk is gehouden. Enkele honderden zeer enthousiaste zangers en zangeressen werden toen op het Hinsz-orgel begeleid door Minne Veldman bij het zingen van bekende psalmen en gezangen. Voor organisten zijn verschillende voorspelen van deze en eerdere samenzang-cd’s als bladmuziek uitgegeven.

De tweede nieuwe cd is het 10e solo-album van de organist. Op deze cd speelt hij koraalbewerkingen van Feike Asma op orgels in Den Haag, Kampen, Hasselt, Utrecht en Haarlem. De cd’s en bladmuziek zijn op 15 oktober voor het eerst te koop.

 

Het concertprogramma vermeldt muziek van Bach (de grote Fantasia et Fuga in g-moll) en Karg-Elert (een Sinfonischer Choral), een orgelsonate van Jan Zwart en liedbewerkingen van Willem Hendrik Zwart en Feike Asma. Halverwege het programma speelt Veldman op het koororgel een koraalvoorspel van Bach en een Joodse bruiloftsdans van Harm Jan Schenkel. Het laatste deel van het concert klinkt weer op het Hinsz-orgel met 2 koraalbewerkingen van Minne Veldman en het Allegro Vivace uit de vijfde Symphonie van Widor. Er staat weer een groot videoscherm opgesteld, waarop bezoekers in de kerk kunnen zien hoe de organist en zijn registranten aan het werk zijn op het Hinsz-orgel. Vooraf geeft Veldman een korte mondelinge toelichting op het programma.

 

De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen 12,50 euro (online 10,00 euro) en voor jeugd t/m 17 jaar 7,50 euro (online 5,00 euro). Kinderen tot en met 11 jaar krijgen onder begeleiding gratis toegang. Online kaartverkoop tot 24 uur voor aanvang via www.orgelconcertenminneveldman.nl. Ook is deze website goed voor alle informatie over dit concert, waaronder een volledig overzicht van het programma.