Stadsarchief Kampen genomineerd voor 'Stuk van het Jaar'
Stadsarchief Kampen genomineerd voor 'Stuk van het Jaar' brugmedia.nl

Stadsarchief Kampen genomineerd voor 'Stuk van het Jaar'

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Voor de derde keer is het Stadsarchief Kampen genomineerd voor het 'Stuk van het Jaar'. Dit is een landelijke online verkiezing waarin men op zoek gaat naar mooie, ontroerende en interessante schatten in Nederlandse archieven.

Het genomineerde stuk is een 'uitbreidingskaart van Kampen'. De kaart uit 1948 laat (toen aankomende) uitbreidingen van de stad Kampen zien. De organisatie vertelt: "En zeg nou zelf: welke Kampenaar herkent Cellesbroek, Zuid of de Hanzewijk niet? Dat laat mede zien hoe bijzonder deze kaart is geweest voor de ontwikkeling van de stad."

Deze kaart toont niet alleen de oude grenzen maar ook de nieuwe grenzen van de stad Kampen. Het door de gemeenteraad in 1948 vastgestelde uitbreidingsplan is naast een juridisch document een soort gebiedsvisie dat aangeeft in welke richting de stad zich zou moeten gaan ontwikkelen. De wethouder stelde in de raad destijds: "Als te zijner tijd dit uitbreidingsplan mag worden verwezenlijkt, dan zal een volgend geslacht ons ook beoordelen, naar wat we thans gaan besluiten. Welk gezicht zal Kampen straks krijgen?......"

Het is aardig om te zien dat de structuur van de stad niet wezenlijk is veranderd. Het plan is destijds gemaakt door de bekende architect Prof. N. Landsdorp. Juridische geschillen werden tot in de 21ste eeuw getoetst aan de hand van dit plan. Het uitbreidingsplan is verder de basis geweest voor een groot aantal bestemmingsplannen voor nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen (woonwijken etc.) in Kampen.

Stemmen

De verkiezing vindt online plaats in oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het Stadsarchief Kampen werd in een eerdere verkiezing tweede. "Laten wij er dit jaar met zijn allen voor zorgen dat Kampen gaat winnen! Stemmen kan via www.stukvanhetjaar.nl/nl/stadsarchiefkampen". In het informatiecentrum van het Stadsarchief Kampen zijn ook computers beschikbaar om te stemmen.

Afbeelding
Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 17 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 23 uur geleden