Afbeelding
Aangeleverd.

Verleden Pixels: Kamperveen en De Dompe

· leestijd 1 minuut Cultuur

Eén van de buitenkernen van Kampen is Kamperveen. Een dorp met een sterk agrarisch karakter waarop we zuinig moeten zijn. Kamperveen heeft een eeuwenoude geschiedenis waarvan hier en daar nog iets is terug te vinden in de uitgestrekte weilanden. Zo’n bijzondere plaats is De Dompe. Hier gaat de menselijke geschiedenis terug tot de 9e eeuw.

Het is een terp waar ooit een klein gebedshuis stond, tussen de toentertijd meest centrale bewoning van dat gebied. We spreken dan over de 14e eeuw, zo rond 1320-1330. Het was een kwetsbaar gebied waar de waterelementen vaak nog vrij spel hadden, vooral door overstromingen bij stormvloeden. Het water heeft vaak huisgehouden, onder andere in 1362 tijdens de zogenaamde Tweede Marcellusvloed. Tegenwoordig kennen we dit gebied als De Dompe, gelegen nabij De Heuvels, Leidijk en Dompeweg.

Omdat er een klein gebedshuis stond was er in Kamperveen ook behoefte aan eigen begraafrechten. Dit werd nog eens versterkt omdat het vervoer van overleden Kamperveners naar andere begraafplaatsen moeizaam was. De Dompe werd de aangewezen plaats en tot 1904 is er op deze plek begraven.

Inmiddels is er niet veel meer terug te vinden dan de grafstenen van het er laatst begraven echtpaar Kanis- Van ‘t Hul. Op deze stenen is onder andere de tekst te lezen: ”Ja, de mensch gaat naar zijn eeuwig huis”. De graven op De Dompe zijn nooit geruimd omdat de gemeenteraad van IJsselmuiden in 1936, waar Kamperveen toen onder viel, besloot alles onaangeroerd te laten uit piëteit voor het voorgeslacht. De kerk van Kamperveen was hier toen al verdwenen. Aan de Hogeweg is namelijk uiteindelijk ook een kerkgebouw verrezen, maar wanneer dit precies is geweest is niet bekend. Dit pand was echter in 1960 bouwvallig geworden. Dit was de reden waarom men besloot op dezelfde plek een nieuw gebouw neer te zetten wat in 1963 werd afgerond.

Wilt of heeft u meer informatie dan kunt u reageren via ons e-mailadres info@stadsarchiefkampen.nl Volg ons ook op twitter via @SAkampen