Cappella Amsterdam zingt in Kampen werk van Arvo Pärt

Cultuur

KAMPEN - De hedendaagse sacrale muziek van de Estlandse componist Arvo Pärt (1936) is momenteel zeer geliefd. Op vrijdag 4 november geeft het gerenommeerde koor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss in de Broederkerk in Kampen een uitvoering van zijn cyclus Kanon Pokajanen.

Spirituele muziek, met als basis de tekst van een oude boetedoening uit de zesde eeuw na Christus. In meditatieve klanken komen steeds opnieuw gebeden tot klinken die gaan over grenservaringen: van profetie naar vervulling, van zonde naar vergeving, van zwakheid naar kracht, van lijden naar verlossing, van sterven naar onsterfelijkheid, van duisternis naar licht.

De tekst van deze boetekanon uit de Russisch-orthodoxe kerk gaat Pärt zeer aan het hart: “Toen ik lang geleden voor het eerst in aanraking kwam met de traditie van de Russisch-Orthodoxe Kerk stuitte ik op een tekst die grote indruk op mij maakte, hoewel ik hem toen niet begreep. Het betrof de boetekanon. Sindsdien heb ik deze verzen vaak herlezen, langzaam en toegewijd zoekend naar hun betekenis.”

Het concert begint om 20.15 uur.