Afbeelding
Nick de Vries.

Niet-ritmische psalmzangavond in Bovenkerk

Cultuur

KAMPEN – Niet-ritmisch zingen of zingen op hele noten is een manier van zingen waarbij elke noot (lettergreep) even lang gezongen wordt. Deze manier van zingen wordt nog veel toegepast in bevindelijk gereformeerde kerkgenootschappen.

Op 26 november wordt er in de Bovenkerk een niet-ritmische psalmzangavond met bovenstem gehouden. Het fenomeen bovenstem (de tenoren zingen dan een tegenmelodie) is ongeveer anderhalve eeuw geleden ontstaan in de vissersplaatsen rond de toenmalige Zuiderzee. Het was in een tijd dat nog niet elke kerk een orgel had. Krachtige mannenstemmen ondersteunden door de bovenstem de gemeentezang. Vissers zongen ze op de boot en bij het biezen snijden deden de noeste werkers dat staande in het water.

Bovenstemgroep

Op 26 november zullen er ongeveer 10 psalmen gezongen worden, waarvan een aantal met de Bovenstemgroep uit Genemuiden. Organist is Henk Frank Strijkert. Ds. Van Rooijen uit Oosterwolde zal een meditatie verzorgen. Medewerking aan de avond verleent psalmkoor ‘Prijst den Heere’ uit Oldebroek.

De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden voor de Eliëzer- en Obadjaschool in Zwolle.

Datum: 26 november – Tijd: 19.30 uur – Locatie: Bovenkerk Kampen

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 3 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 13 uur geleden