Afbeelding

Samen maken we winkelcentrum Stadshagen fietsvrij

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Tussen 25 oktober en 5 november werkten de winkeliers van Stadshagen weer samen met 34 studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid van het Deltion college. De studenten helpen mee bij de campagne voor een fietsvrij winkelcentrum.

Winkelcentrum Stadshagen werkt hard aan een schoon, heel en veilig winkelcentrum, voor al haar bezoekers. Voor de toegankelijkheid wordt gestreefd naar een fietsvrije winkelstraat waar niet wordt gefietst in het voetgangersgebied. Daarnaast moeten fietsen in de daarvoor bestemde stallingen worden geparkeerd.

Dit streven komt echter niet alleen bij de winkeliers vandaan. Onderzoek wijst uit dat bezoekers (denk hierbij ook aan slechtzienden, ouders met kinderwagen en mindervaliden) het fietsen in het voetgangersgebied en het fiets parkeren in de winkelstraat als een ware hindernis ervaren. Daarnaast moet het gebied goed toegankelijk zijn voor noodhulpdiensten.

De studenten spraken de op de stoep en in de winkelstraat fietsende bezoekers aan en legden het doel van de campagne uit. Dit is de derde keer dat een dergelijke campagne werd gevoerd en veel bezoekers zijn enorm blij met de inzet en het werk van de studenten. Het winkelcentrum ontvangt wekelijks bijna 20.000 bezoekers. Hiervan komt 60-70% op de fiets. Student Chiel Mensen: “Als iedereen fietst in voetgangersgebied en voor de winkelpuien parkeert, is de chaos niet te overzien. Dit argument bracht veel bezoekers toch tot inkeer.”

Het doel van de studenten, veelal rond 17-18 jaar, was met een vriendelijke benadering de bezoekers te overtuigen van het nut van de campagne. Helaas werd er ook af en toe door met name volwassenen onbeschoft gereageerd. Nagelmaeker betreurt dit. “Dit is toch niet het voorbeeld dat wij als volwassenen de jeugd willen geven, lijkt me. De studenten krijgen hierdoor een verkeerd beeld van hoe mensen met elkaar omgaan.”

Tijdens de campagne ontvingen de studenten steun van de wijkagenten. Deze stonden de studenten bij met raad en daad en als ongewenst gedrag uit de hand leek te lopen, sprongen ze bij.

De studenten kregen ook suggesties van bezoekers. Danique Goossen: “Sommige bezoekers vonden dat er een fietsenstalling moet komen in het midden van de Wade.” Nagelmaeker: “Op het eerste gezicht lijkt een dergelijke stalling in de Wade de ideale oplossing. Echter, deze stalling zal nooit kunnen voorzien in voldoende plaatsen voor alle fietsen, wat ertoe zal leiden dat fietsen om en naast de stalling staan. Hiermee staan we stallen in de Wade toe en wordt de problematiek alleen maar groter. En dat is ontoelaatbaar voor de bereikbaarheid voor noodhulpdiensten. Danique ten Cate: “Bezoekers vinden ook de bebording niet altijd duidelijk, dat leidt tot verwarring.” Nagelmaeker: “Uiteraard nemen we alle suggesties weer mee in onze evaluatie en ondernemen actie indien mogelijk.”

Henriëtte Moorman (docente Deltion): “Meewerken aan deze campagne was voor de studenten een uitgelezen kans om hun opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Incasseren als bezoekers niet wilden meewerken hoort daar ook bij. Vriendelijk blijven en je niet uit het veld laten slaan, daar gaat het om.”

Nagelmaeker is tevreden over de samenwerking met Deltion en heeft bewondering voor de studenten: “Het is heus niet altijd gemakkelijk om mensen aan te spreken. Maar het resultaat is weer duidelijk zichtbaar. Het oogt ook ruimer en dat draagt bij aan een veilig gevoel.”

Bijlage: foto, bijschrift: Studenten (Chiel Mensen en Danique Goossens) in gesprek met bezoeker.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 4 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Vermiste vrouw in Emmeloord mogelijk op de bus gestapt naar Kampen 112 23 apr, 15:08
Hoogwater langs het Zwarte Water bij Genne, 28 december 2023.
Nieuw project over Overijsselse watersnoodramp van 1825 Algemeen 23 apr, 14:09
Van links naar rechts: Johan van Heerde van KIJG, wethouder Richard Boddeus, burgemeester Eddy Bilder en Henk Leidekker. Op de achtergrond voorzitter Gerrit Visscher van KIJG.
Record aantallen jonge paling in Kampen en Zwartewaterland Algemeen 23 apr, 14:03