Henk Fernhout - Notariskantoor Herweijer
Henk Fernhout - Notariskantoor Herweijer

Notariskantoor Herweijer - Verwacht u gezeur? Benoem een executeur!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wat is een executeur?
Een executeur is iemand die namens de overledene en de erfgenamen de nalatenschap behandelt.

Wat doet een executeur?
Afhankelijk van de taken die u de executeur toekent: regelt de executeur de uitvaart, neemt hij de (financiële) administratie ter hand (o.a. aangifte IB en erfbelasting), zorgt hij, zo nodig, voor taxatie van de woning, inboedel, sieraden e.d. Hij maakt voor de erfgenamen een boedelbeschrijving (vermogensoverzicht) op.Regelt, indien aan de orde, de verkoop van de woning en andere zaken.

Waarom een executeur?
Het is praktisch. De executeur kan vrij snel spoedeisende zaken regelen. Bovendien is een executeur belangrijk als te verwachten is dat niet alle erfgenamen op één lijn zitten of bij verre familie of bij een ingewikkelde nalatenschap.

Hoe benoem je een executeur?
Een executeur kunt u uitsluitend benoemen bij testament. En een testament maakt u op bij de notaris. Bij testament bepaalt u dan ook welke bevoegdheden de executeur krijgt.

Wie kan ik tot executeur benoemen?
U mag zelf weten wie u tot executeur benoemt. Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde. Ook is van belang dat de benoemde executeur kennis van zaken heeft en over voldoende tijd beschikt.
Maar wat als ik niemand ken om tot executeur te benoemen? Neem contact op met ons kantoor en wij maken voor u een testament waarbij u “ons kantoor” tot executeur benoemt. Eén van onze kandidaat-notarissen is lid van de Nederlandse Organisatie voor Executeurs (NOVEX) en heeft zelfs een specialistische opleiding gevolgd. Wij hebben dus kennis en kunde in huis.

Henk Fernhout

Notariskantoor Herweijer

Meeuwenweg 17
8261 VZ Kampen
Postadres: Postbus 331
8260 AH Kampen
Tel. 038 – 33 37 051
info@notarisherweijer.nl

www.notarisherweijer.nl