Jinke Koopmans scoort bij Felix Accountants Dressuur Cup

· leestijd 3 minuten Sport

IJsselmuiden 28 november 2016

STAPHORST - Afgelopen weekend was alweer de tweede wedstrijd van de Felix Accountants Dressuur Cup. Dit keer vond de wedstrijd plaats in Staphorst. Net als de eerste wedstrijd, vorige week in Genemuiden, was ook nu het niveau van de verschillende combinaties in alle klasses weer heel hoog.

Jinke Koopmans was vorig jaar in de finale rubriekswinnaar in de klasse B en ook dit jaar gooit ze weer hele hoge ogen met haar pony Horses2Fly Coelenhage's Ferro. Vorige week werd ze nog tweede met hem in het L2, maar nu staken ze met kop en schouders boven alle andere deelnemers uit.

door Denise Dekens

Vorig jaar bleef Jinke Koopmans ongeslagen in de selectiewedstrijden in de klasse B categorie DE en ook in de finale van de Felix Accountants Dressuur Cup mocht ze de hoogste trede van het erepodium betreden. Dit jaar is ze ook weer hard op weg naar een podiumplaats in de finale. De proef in Staphorst won ze met Horses2Fly Coelenhage's Ferro met een monsterscore van 217 punten.
"Het ging ook heel erg fijn", reageert ze enthousiast. "Hij luisterde echt heel goed. Hij is pas 4 jaar en dus best jong, maar hij pakt alles heel goed op. De volgende selectiewedstrijd doen we ook mee en dan hoop ik dat we, net als vorig jaar, weer finale mogen rijden. Ik vind deze wedstrijden echt super om te rijden. Alles is top georganiseerd en er zijn heel veel mooie extra prijzen te winnen. Veder is het niveau ook hoog, omdat de deelnemers vanuit het hele land komen. Dat vind ik ook echt leuk om me dan aan anderen te meten", legt de zestienjarige amazone uit.

Jinke heeft een enorm succesvol seizoen achter de rug. Met Horses2Fly Coelenhage's Ferro werd ze afgelopen zomer Nederlands kampioen in de klasse L1, nadat ze ook al de titel van Fries kampioen in deze klasse binnenhaalde. De jonge amazone maakt ook deel uit van de juniorafdeling van 'Mei Grand Prix Nei Grand Prix', waarin Friese dressuurruiters opgeleid worden tot het hoogste niveau door bekende trainers, die zelf ook actief zijn op het hoogste niveau.

Weer Luiten

In het Z2 categorie CDE pakte Marten Luiten net als vorige week de zege. Met Goldwin Hoeve's Movie Star noteerde hij een persoonlijk record van maar liefst 74,23%. De combinatie is ook opgenomen in het nationale A-kader en vormde afgelopen zomer de reservecombinatie op het EK dressuur voor pony's. Vorig jaar werd de combinatie overall winnaar van de Felix Accountants Dressuur Cup in de finale.
De vijftienjarige ruiter legde de lat hoog in Staphorst, maar de nummers twee en drie noteerden ook topscores. De tweede plaats was ook deze week voor Annelotte Felix en Golden Challenge met 72,83%. Anna-Sophie Huisman werd derde met Spoekedammetje's Nikos met 71,67%.

Hoge scores

Ook in de andere klasses werden hoge punten gescoord. Met een score van 241 punten won Daimy Havers met Burghoeve’s Kenzo de Z1. Kimberly Pap en Pippin's Play Boy AT noteerden met 208 punten de hoogste score in het M2 categorie CDE. In het M1-CDE was de hoogste eer voor Emma Sloof en Speyksbosch Dickens, na een score van 201,5 punten. Het L1 categorie DE kwam op naam van Lois Joosse en Orchid's Alexander met 195 punten. Jolien Felix bezette zowel de eerste als de tweede plaats in het L1 categorie ABC. Met Carmana's Edelboy won ze met 195 punten. Met Floortje volgde ze met één punt minder.

Met een score van 205 punten won David Derksen met Emelwerth's Queen of the Snow de B-DE. In de B-ABC was de overwinning voor Sophie Riezebos en Beukenhof's Petra met 198 punten.

De Felix Accountants Dressuur Cup is een initiatief van drie verschillende rijverenigingen en wordt, naast veel andere sponsoren, ondersteund door hoofdsponsor Felix Accountants. Dit jaar is al weer de vijfde editie van dit prachtige initiatief voor pony dressuurcombinaties en net als bij de voorgaande edities hebben de ponyruiters ook dit jaar weer massaal ingeschreven vanuit het hele land.

De Felix Accountants Dressuur Cup bestaat uit drie wedstrijden gevolgd door een finale op 28 december, die gejureerd wordt door (inter)nationale dressuurjuryleden. In de finale komt per rubriek een winnaar naar voren. De combinatie met de hoogste score over alle rubrieken mag zich de overall winnaar van de Felix Accountants Dressuur Cup 2016 noemen. Voor alle winnaars zijn heel veel prachtige prijzen te winnen.
De volgende en laatste selectiewedstrijd van de Felix Accountants Dressuur Cup 2016 staat gepland op 16 en 17 december in Emmeloord. Daarna is de spannende finale op 28 december in Genemuiden.
Voor meer informatie over de Felix Accountants Dressuur Cup en de wedstrijdlocaties kunt u kijken op www.felixdressuurcup.nl of op de Facebookpagina www.facebook.com/felixdressuurcup.