Aanleg rieteilandjes maakt doorgaande vaarverbinding Reevediep mogelijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De aanleg van drie met riet beplante eilandjes, een extra rietkraag achter de bestaande rietoever en een kleine verschuiving van de vaargeul bij de monding in het Drontermeer, maken het mogelijk dat het Reevediep in de toekomst toch volledig bevaarbaar wordt voor recreatieboten. De maatregelen zijn preventief en voorkomen verstoring van beschermde rietvogels.

De drie met riet beplante eilandjes en de extra rietkraag komen als afschermende buffer te liggen tussen de vaargeul en de bestaande rietoever, dichtbij de tunnel van de Hanzelijn. Het grootste van de drie eilandjes wordt ongeveer 85 meter lang en 15 meter breed. Het is de bedoeling om het bestaande riet, dat bij de aanleg van de monding van het Reevediep verwijderd wordt, te “transplanteren” naar de eilandjes. Onderdeel van de preventieve maatregelen is ook het graven van een kleine watergeul achter de bestaande rietoever bij de tunnel van de Hanzelijn. Bovendien wordt, om verstoring van de rietvogels te voorkomen, een versmalling van de loop van de vaargeul gerealiseerd, door aanpassing van de al geplande betonning. Dat is de lijn met tonnen, waar de recreatieboten tussendoor moeten varen.

Schakel in toervaartnetwerk

De preventieve maatregelen maken het mogelijk dat het Reevediep een doorgaande vaarverbinding voor recreatievaart wordt. Daarmee ontstaat een nieuwe doorgaande vaarroute van de Veluwerandmeren, via het Reevediep en de IJssel naar het noorden en naar Zwolle en Deventer.

Bestemmingsplanherziening

In haar uitspraak van 25 november 2015 heeft de Raad van State bepaald dat er geen gebruik mag worden gemaakt van de laatste 300 meter van de vaargeul, bij de monding in het Drontermeer. Om de doorgaande vaarverbinding via het Reevediep alsnog toch mogelijk te maken, is onder meer een herziening nodig van het bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen is bereid mee te werken aan het starten van een proces voor een mogelijke bestemmingsplanherziening.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00