Afbeelding

Ondernemende broers in de bouw verdienden geld mogelijk met hennep

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE – De politie had de gebroeders Van R. uit Kampen al langer op de korrel. Er waren tips uit de omgeving dat de ondernemers in de bouw ‘boven hun stand’ leefden. De Criminele Inlichtingen Eenheid kwam met als betrouwbaar geachte informatie dat ze zich bezig zouden houden met hennephandel. Bij een verkeerscontrole werd in de auto van de jongste broer twaalfduizend euro contant geld aangetroffen en: een wietlucht geroken.

Het leidde tot een omvangrijk onderzoek onder de naam Menthos, en ten slotte tot de aanhouding van J.P. van R. (39) en diens broer G.J. (36) in april vorig jaar. De mannen hadden elk bij de Kamer van Koophandel een bedrijf ingeschreven dat zich op projectbasis verhuurde in de bouwsector. Ze stuurden facturen naar bouwbedrijven, ook weer onderaannemers, kregen die ook betaald, maar volgens justitie hebben ze er niet voor gewerkt. Althans niet in de bouw.

De broers zijn geobserveerd, hun telefoons zijn afgetapt, er is navraag gedaan op bouwplaatsen en bij de zogenaamde opdrachtgevers, administratie is onderzocht. Niets wees erop dat de broers daadwerkelijk in de bouw gewerkt hebben. Bij G.J. thuis zijn bijvoorbeeld geen werkkleding, gereedschappen of bouwmateriaal gevonden, er was geen website, er was geen bedrijfsbusje, de broers zijn niet aan het werk gezien. Mogelijk hebben ze het op een akkoordje gegooid met hun vermeende opdrachtgevers: hen contant geld gegeven, dat via valse facturen giraal weer terugkwam.

In de woningen van beide verdachten in de wijk Het Onderdijks zijn begin vorig jaar wel drugs aangetroffen. Maar alleen bij de jongste broer was er een concrete link met een hennepkwekerij in een huis in Berkel Rodenrijs. Verder zijn er dus de facturen voor geleverd werk in de bouw, die mogelijk vals zijn: de broers zouden dat werk niet verricht hebben. En er is de verdenking van witwassen: er zijn geldstromen die niet te verklaren zijn. Contante uitgaven bijvoorbeeld, waar geen inkomsten tegenover staan. Bij de jongste broer ging het alleen al om bijna drie ton aan een goksite op internet.

J.P. kreeg maandag een eis van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Broertje G.J. hoorde woensdag drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Laatstegnoemde zou ruim zes ton aan misdaadgeld moeten inleveren, daar wordt volgens jaar pas over beslist.

Volgens de advocaten van de broers is het bewijs ‘boterzacht’. Het kan bijvoorbeeld zijn dat G.J. wel degelijk gewerkt heeft, maar dat zijn opdrachtgevers weer gesjoemeld hebben met de manurenlijsten in de keten van hoofdaannemer via onderaannemer naar uiteindelijke klusser.

Vrijdag moeten nog drie bouwbedrijven voorkomen die betrokken zouden zijn bij de valse facturen van de Kamper ondernemers. 23 december is de uitspraak van de rechtbank.