Afbeelding

Mijn missie als Kamerlid is geslaagd als mensen zeggen: Hilde is mij niet vergeten

· leestijd 4 minuten Algemeen

KAMPEN – “Die 21e plek is een heel spannende”, zegt Hilde Palland-Mulder met gevoel voor understatement. De Kamperse staat op de CDA-lijst voor de landelijke verkiezingen van 2017. En dus op de drempel van de Tweede Kamer als het CDA een verdere stijging in de peilingen verzilverd of, als dat niet lukt, voor een gesloten deur.

BrugMedia interviewt de huidige fractievoorzitter van het CDA Kampen in een periode waarin het CDA-programma wordt doorgerekend. Niet onbelangrijk, want een kenmerk van goede ideeën is dat ze haalbaar zijn, weet de Kamperse die zichzelf ziet als een pragmatisch politicus. “Ik heb daar overigens alle vertrouwen in hoor. Over de realiseerbaarheid van deze plannen is goed nagedacht”, zegt Palland over de financiële onderlegger van het CDA-program.

Palland heeft uit dat programma twee thema’s gekozen die haar het meest aan het hart gaan. Een daarvan is een typisch CDA-issue: gezin en familie. De tweede heet ‘eerlijke economie’.

Arbeidsmarkt

Vragende naar dat laatste onderwerp komt al snel het onderwerp concurrentie op de arbeidsmarkt ter sprake, mede bezien vanuit Europees perspectief. Iedereen kent wel de documentaires waarin te zien is hoe werknemers uit andere EU-landen concurreren met Nederlandse werknemers. Zo lang een Poolse werknemer, om dat voorbeeld maar te noemen, de voorkeur krijgt boven een Nederlandse omdat hij beter is in zijn vak of het qua arbeidsmoraal wint, is dat geen punt. “Dan moet de Nederlandse werknemer maar de concurrentie aangaan”, meent Palland. Het mag volgens haar alleen niet zo zijn dat de Nederlandse werknemer het aflegt omdat een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) maakt dat hij relatief duur is.

Maar voorbeelden waaruit oneerlijke concurrentie zou blijken, zijn niet van vandaag of gisteren. Hoe reëel is het om dit uit te willen bannen? Palland: “Ik geloof serieus dat dit geen onmogelijke opgave is. Als er een cao van toepassing is geldt die voor iedereen. Dan is het volgens mij puur een kwestie van het handhaven van de regels.” Een ander belangrijk punt dat Palland benoemt, is ‘een betere balans’ waar het gaat om ziekte op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant heb je werkgevers die een pittige doorbetalingsplicht hebben van twee jaar ten aanzien van zieke werknemers. Waar aan de andere kant de kleine zelfstandige zich financieel soms niet of nauwelijks kan verzekeren tegen ziekte. Een hervorming op dit punt is gewenst aldus Palland.

Zorgstelsel

Als het gaat om gezin en familie heeft het CDA eveneens een verlanglijstje. Enkele punten van dat lijstje? Het CDA liet eerder al weten dat ze vindt dat bij de hervorming van het zorgstelsel (waarbij taken zijn overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten) er wel erg veel terecht is gekomen op het bordje van mantelzorgers. Palland onderschrijft dat en wil de plannen van haar partij voor een zorgbonus voor mantelzorgers kracht bij zetten. Ook mag wat haar betreft het vaderschapsverlof worden uitgebreid. “In Nederland hebben vaders na de geboorte van een kind recht op een paar dagen. Daarmee bungelen we wereldwijd ergens onderaan. Het CDA wil drie maanden extra ouderschapsverlof die vader en moeder samen kunnen verdelen.”

Het zijn drijfveren voor Palland om de Kamer in te gaan. Daarmee is de vraag ‘waarom nu’ echter niet beantwoord. Palland: “Ik ben momenteel in een fase van mijn leven gekomen dat ik het aandurf om eventueel deze stap te zetten. Net als in een gemeenteraad ben je in de Kamer volksvertegenwoordiger. Alleen zijn de thema’s die spelen nog een stuk groter. Dat maakt het voor mij zeer uitdagend. Wat ook meespeelt is dat Eddy van Hijum als CDA-man uit deze regio niet meer op de lijst staat. Dat maakt de kansen voor een andere deelnemer uit Overijssel groter.”

Thuisfront

De keuze om voor een Kamerlidmaatschap te gaan, heeft in huize Palland voor de nodige gespreksstof gezorgd. “Mijn man en ik hebben het uiteraard gehad over wat het voor ons als gezin met een dochter van twee betekent. Je bent toch een tijd ver van huis.” Mocht ze de Tweede Kamer betreden, dan betekent dat voor Palland ook dat ze zich terugtrekt uit haar bedrijf. “Ik realiseer mij goed dat ik daarmee iets opgeef en een risico neem. Je weet van te voren immers niet of het CDA in de oppositie komt of in de regering en hoe lang zo’n coalitie dan stand houdt. Dan heb ik het nog niet over de vraag of je makkelijk weer ergens anders in rolt zodra je de Kamer weer verlaat.”

Bespiegelingen die allemaal nog hypothetisch zijn. Afgaande op recente peilingen van Maurice de Hond, voor zo ver die een reëel beeld geven, mag het CDA rekenen op 15 zetels. Dat wil zeggen als er nu verkiezingen zouden zijn. In de aanloop naar maart 2017 kan er echter van alles veranderen. De PVV staat erg hoog in de peilingen, de VVD heeft een sterke ambitie om door te gaan als regeringspartij en diens huidige kabinetspartner PvdA bevindt zich momenteel in een crisis. Dat zegt echter lang niet alles. Sinds de overwinning van Donald Trump in Amerika worden peilingen nog meer met een korreltje zout genomen.

Spruitjeslucht versus humor

Palland typeert haar CDA, naast dat ze die inhoudelijk de beste vindt, als het ‘nette alternatief’. Dat partijleider Sybrand van Haersma Buma onlangs van interviewer Paul Witteman van het tv-programma Buitenhof de vraag kreeg voorgelegd of ‘hij misschien wel niet te netjes is’, deert Palland niet. “We krijgen als CDA wel eens het verwijt dat om ons die bekende spruitjeslucht hangt. Ik ben er echter van overtuigd dat mensen als ze moeten kiezen tussen betrouwbaar en spannend kiezen voor het eerste.” De ‘act’ van premier Mark Rutte die andere partijen op ‘humoristische wijze’ de maat nam zal je bij het CDA niet zien, denkt Palland. “Een politicus is geen cabaretier. Ik vond het niet heel sterk van Rutte.”

Palland hoeft te niet te worden herinnerd om haar oneliners of scherpe opmerkingen. Rest de vraag in welke stijl ze dan wel het ambt van Kamerlid zou willen bekleden. “Ik voel mij sterk verbonden met dit deel van het land. In de Kamer zijn de verhoudingen tussen politici uit de Randstad en daarbuiten nogal zoek. Ik geef de regio graag een stem. Mijn missie is geslaagd als mensen uit Overijssel die op mij hebben gestemd over een paar jaar zeggen: ‘Die Hilde Palland die mede dankzij mij in de Kamer zit, is mij niet vergeten.”