Afbeelding

Tekeningen uit 19e eeuw zijn historisch goud voor hele regio

· leestijd 1 minuut Algemeen

Door Niek Teune

KAMPEN – ‘Historisch goud’, zo noemde uitgever Rinus van Warven het door André Piederiet samengestelde boek met de tekeningen van Dirk Boele. De tekeningen werden tussen 1825 en 1844 gemaakt en geven de toenmalige situatie van Kampen, IJsselmuiden en de omliggende kernen weer. Op woensdagavond 7 december werd het boek van Piederiet gepresenteerd bij The Read Shop te Kampen. Ongeveer 25 mensen, waaronder wethouder Spaan, waren aanwezig bij de boekpresentatie.

De toegestroomde geïnteresseerden zochten achterin de boekhandel een plaatsje aan de stamtafel, waar ze een kopje koffie konden krijgen. André Piederiet (89) ontving bij binnenkomst veel positieve reacties van de mensen. Een aantal van hen had het boek al in huis gehaald. Verwonderd had men gekeken naar de topografische tekeningen van Kampen, IJsselmuiden en de omliggende kernen. Ook de tekeningen die de grote overstroming van 1825 in beeld in hebben gebracht, oogsten lof.

Iemand die het boek ook al meerdere keren onder ogen heeft gehad, is uitgever Rinus van Warven. Hij sprak mooie woorden over het boek. ‘’Ik had bij het maken van het boek absoluut niet in de gaten wat de waarde was van de tekeningen van Dirk Boele. Gelukkig heeft André Piederiet het lef gehad om zijn plan met ondernemer Herman Schutte te delen. Schutte zag het zitten en wilde het toekomstige boek gaan verkopen. Ook het Stadsarchief, dat alle 56 tekeningen heeft gedigitaliseerd, stond positief tegenover het plan. Ze stelden Piederiet in staat om de tekeningen in boekvorm uit te geven. Ik ben ze daar enorm dankbaar voor. Zelden zijn er zulke mooie tekeningen bewaard gebleven, die ook nog in deze kwaliteit beschikbaar zijn voor het grote publiek.’’

Vervolgens schonk Van Warven een exemplaar van het boek aan wethouder Spaan, de heer Troost van het Stadsarchief en de heer Gerlofsma van Historische Vereniging Jan van Arkel. Spaan vond het een geweldige eer om aanwezig te mogen zijn bij de boekpresentatie. Hij sprak de hoop uit dat mensen de tijd zouden nemen om het boek te bekijken en kennis te nemen van hoe het vroeger was. De heer Troost noemde de tekeningen van Dirk Boele een onontgonnen bron. ‘’Daarvan zijn er nog meer in het archief. Er zijn nog zoveel voorwerpen die wachten op ontdekking. Maar Piederiet heeft de tekeningen van Boele nu een waardige plek gegeven’’, aldus Troost.

Het boek met de tekeningen van Dirk Boele is te koop bij The Read Shop Bos in Kampen en The Read Shop Schutte in IJsselmuiden voor 24 euro per boek. Een dezer dagen komen er vijfhonderd nieuwe exemplaren in de beide winkels te liggen. Diegenen die het boek nog niet gekocht hebben, krijgen dan alsnog de kans om dit ‘historische goud’ in bezit te krijgen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.