Afbeelding
Onbekend

Raadspraat: Willen supermarkten ook open op zondag?

· leestijd 1 minuut Algemeen

"‘Wil jij ook dat de supermarkten in Kampen open gaan op zondag?’ Zo ja, dan heb je de kans om de petitie hiervoor te tekenen op www.kampenopzondag.nl. Het initiatief is afkomstig van de gebroeders Harms, twee supermarktklanten die zich op de zaterdag liever niet willen storten in het overvolle supermarktverkeer.

Dat willen ze graag op zondag kunnen doen, maar de gemeente Kampen verbiedt winkels open te zijn op deze dag. D66 vindt dat niet eerlijk, net als de gebroeders Harms. Als de horeca wel open mogen zijn, het Stedelijk Museum gewoon open is, benzinepompen met winkels ook en mensen weekenddiensten draaien in fabrieken en ziekenhuizen, dan mogen winkeliers, wat D66 betreft, ook gewoon op zondag hun geld kunnen verdienen. Als ze dat tenminste willen, zo is het ook weer.

Tot nu tekenden ruim 2.800 personen online de petitie, een teken aan de wand. De klandizie is er dus. Maar als raadslid is het handig om te weten of de supermarkthouders zelf belangstelling hebben voor het openstellen van hun winkel op de zondag. Hoog tijd dat zij van zich laten horen. Want als blijkt dat zowel de consumenten als de ondernemers geen probleem hierin zien, dan moet je als volksvertegenwoordiger wel hele goede argumenten hebben om openstelling te blijven verbieden.

Aan zo’n argument wordt overigens gewerkt, want als tegenreactie op de burgeractie van de gebroeders Harms kwam er ook een petitie ‘Kampen tegen koopzondag’. Jammer dat de tegenpetitie elke vorm van winkelnering op zondag wil verbieden, terwijl de basispetitie alleen over supermarkten gaat. Dat maakt de vraagstelling niet 100 procent vergelijkbaar. Maar de signalen zijn natuurlijk wel duidelijk en die zullen de gemeenteraadsleden van Kampen, uw lokale volksvertegenwoordigers dus, zeker serieus moeten nemen.

Dat geldt tevens voor de informatie die vrijkomt bij zo’n petitie. In dit geval: mensen die de moeite nemen zo’n petitie te ondertekenen kunnen hun naam en woonplaatsgegevens meegeven, als ze dat willen. Dat levert toch wel een boeiend inzicht op. Het blijkt namelijk in één oogopslag dat de overgrote meerderheid van de aanhangers van winkelsluiting uit IJsselmuiden en Grafhorst komt.

Van de voorstanders van supermarktopenstelling is een overgrote meerderheid juist uit Kampen afkomstig. Dat statistische gegeven geeft te denken. Een volgende stelling zou kunnen luiden: ‘Geen koopzondag in IJsselmuiden, maar wel in Kampen.’ Als raadslid zie ik uit naar het resultaat van de stemmingen en wie weet kan er dan wat veranderen in deze gemeente!"

Deze bijdrage is geschreven door Pascal Jacobs van de D66-fractie.