Afbeelding

OM: rijontzegging voor veroorzaken ongeval N50

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN (JPZ) – Waarom kwam haar auto op 27 juni vorig jaar op de verkeerde weghelft van de N50 terecht? De jonge vrouw uit Lemmer die het daaropvolgende ongeval veroorzaakte had donderdag in de rechtszaal geen idee. Ze hoorde een taakstraf van 90 uur en een rijontzegging van een halfjaar eisen.

Het was tegen half negen in de avond van zaterdag 27 juni 2015. Het was druk op de N50 richting Zwolle, weet de 21-jarige Sevilay M. uit Lemmer zich nog te herinneren. Ze was om weg naar haar vriend in Genemuiden en reed “altijd via de N50”, ook al had ze nog maar kort haar rijbewijs. Maar op een gegeven reed ze over de streep tussen beide weghelften. In een flits zag ze een grijze auto voor de hare wegschieten, maar de tweede auto kon ze niet meer ontwijken. Ze tolde terug naar haar eigen weghelft en eindigde tegen de vangrail. Ze kan zich maar één botsing herinneren, terwijl twee auto's tegen de hare knalden. Een Duitse Opel, met daarin twee personen met beide een gebroken borstbeen, en een auto met daarin een vrouw en haar twee kleine kinderen. Die vrouw brak haar middenvoetsbeentje.

Waarom het ongeval gebeurd was, die vraag werd maar niet beantwoord in de rechtszaal. Was ze afgeleid? Lette ze niet op? “Het is ook zo'n lang recht stuk”, reageerde ze. M. had geen advocaat die haar bijstond. Waarom niet, wilden de rechters weten. “Het is allemaal wel duidelijk zo”, vond ze. De vrouw voelt zich schuldig om wat er gebeurd is. Ze dacht aanvankelijk dat het bij een verzekeringskwestie zou blijven. Maar ze wist wel degelijk wat er op het spel stond. “Ik heb op internet gelezen dat je hier vijf jaar voor vast kunt zitten ofzo.” Veel mensen hebben geluk gehad die dag, merkte een van de rechters op. Zo zaten in de auto van de vrouw die haar middenvoetsbeentje brak een baby en een kind van drie achterin.

Uit onderzoek van de politie bleek dat M. 1,3 meter met haar wagen over de scheidingsstreep tussen beide rijrichtingen was vlak voordat het ongeval plaats had. De officier van justitie vond dat de vrouw onoplettend is geweest en daarom schuldig is aan het veroorzaken van het ernstig ongeval. ,”Het moet duidelijk zijn voor verkeersdeelnemers dat verwijtbaar bedrag consequenties heeft.” De vrouw had destijds nog maar net haar rijbewijs. Ze wilde niet reageren op de eis van de officier. Uitspraak op 29 december.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.