Afbeelding

Supermarkten Kampen staan open voor zondag

· leestijd 2 minuten Algemeen

Met bijna 2900 handtekening voor de zondagopenstelling in Kampen, die initiatiefnemer Ruben Harms van Kampen op zondag in een korte tijd wist te verzamelen, kun je spreken van voldoende animo. Maar hoe zit het eigenlijk met de supermarkten, willen die eigenlijk wel open? Kampen op Zondag nam de proef op de som en deed een rondje supermarkten in Kampen. Opvallend is dat zowel de kleine ondernemer als de grote supermarkten over het algemeen positief zijn over de zondag openstelling. “Er blijkt meer animo vanuit supermarkten dan we hadden gedacht” vertelt Ruben Harms.

Zo reageerde Yener eigenaar Yener Market Geerstraat erg enthousiast; “Als ik open mag, doe ik dit direct!”. Yener geeft aan toch al te werken op zondag. “Ik wordt regelmatig door vrienden gebeld, de winkel is misschien niet open voor publiek, toch wordt er regelmatig wat verkocht op zondag”. Hij gaat liever op zondag open: “Ik sta op zondag regelmatig in Bataviastad, maar ik ga liever in mijn eigen supermarkt staan.”

Voor eigenaar Tim Veldhuis van de Coop aan de Hendrik van Viandenstraat kan het “feest” allemaal niet vroeg genoeg beginnen “Mag ik al open? Dan ga ik zondag open” laat Veldhuis in een reactie op Facebook weten. Tim Veldhuis was tot vorig jaar de enige supermarkt die op feestdagen geopend was, nu zie je dat Albert Heijn aan het Meeuwenplein volgt. Tim wil niemand voor het hoofd stoten, maar vindt eigenlijk dat de klant zelf moet kunnen bepalen om op zondag boodschappen te doen. “Ik zeg niet dat je op zondag boodschappen moet doen, maar ik vind wel dat die mogelijkheid er moet zijn.” Wat hem betreft gaat zondag boodschappen doen prima samen met de kerk “Een paar uur in de middag moet toch kunnen, zodat mensen ‘s ochtends naar de kerk kunnen?”

Supermarkten Jumbo en Lidl aan het Hanzelplein Kampen zijn gematigd positief; “als er genoeg animo is voor de zondag gaan we zeker open” zegt Chris Lenstra, supermarktmanager Jumbo Hanzeplein. “Het moet niet de bedoeling zijn dat mensen naar omliggende steden moeten om daar hun boodschappen te doen.” Het was voor Chris wel even wennen toen hij supermarktmanager in Kampen werd. “In alle andere steden waar ik manager was, waren de supermarkten altijd open op zondag.” Chris vindt het wel lekker, maar geeft aan dat de stap erg klein is om op zondag open te gaan. “Veel mensen denken dat er op zondag niks gebeurt in de winkel. Taken als inkoop en administratie gaan ook op zondag gewoon door.” Ook buurman Lidl staat open voor de zondagopenstelling. “Iedere supermarkt wil natuurlijk meer omzet genereren.” zegt Gerralt de Graaf, manager Lidl Hanzeplein. Ter zijne tijd zal het rayonmanagement moeten beslissen of ze open mogen op zondag. Wel verzekert Gerralt dat als buurman Jumbo open gaat, zij direct zullen volgen.

Nieuwe winkelcentra

In 2017 wordt er een nog onbekende supermarktformule gebouwd op het stationskwartier, wij vroegen supermarktontwikkelaar Bun hoe zij over de zondagopenstelling dachten. “Als je op onze website kijkt, zie je dat al onze supermarkten geopend zijn op zondag” vertelt de woordvoerder van Bun lacherig. Dat de supermarktontwikkelaar voor de zondagsopenstelling is, wordt extra bevestigd als blijkt dat operationeel manager Johan Jacobsen de petitie voor de zondagsopenstelling met naam en toenaam heeft ondertekend.

Angst onder supermarkten

Toch heerst er ook angst onder bepaalde supermarkten. Supermarkt manager Markus Lienhart, Albert Heijn Meeuwenplein wil inhoudelijk niet reageren op de vraag of ze op zondag open willen: “Daar doe ik gewoon geen uitspraak over” zegt Lienhart. Opvallend is dat Albert Heijn dit jaar wel open is op 2e kerstdag. “Dit is wat mij betreft een goede pilot.” zeg Lienhart.

Politiek

Petitionaris Ruben Harms vindt dat het tijd wordt dat de politiek iets met deze informatie gaat doen. “Zowel winkelier als supermarkt geven aan dat er er voldoende animo is. Je moet wel stevig in je schoenen staan wil je beide partijen volledig negeren."

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41