Afbeelding
Fred Sollie

14.000 eenden preventief geruimd in Kamperveen

Algemeen

KAMPERVEEN - Bij een pluimveebedrijf op Kamperveen is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt Rijksoverheid.nl zaterdagochtend. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 14.000 vleeseenden. Daarnaast is het pluimvee van een ander bedrijf preventief geruimd omdat dit in een straal van 1 kilometer ligt van het besmette bedrijf in Kamperveen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Kamperveen liggen nog 2 andere bedrijven. Deze laatste pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Dit gebied overlapt voor een deel met het eerder ingestelde gebied rond Biddinghuizen waar al een vervoersverbod van kracht is. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Vorige week werd ook al vogelgriep geonstateerd bij zestig dode watervogels in de Mastenbroekerpolder.