Deze editie van Raadspraat is geschreven door Jan Noorland van de SGP-fractie.
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Jan Noorland van de SGP-fractie.

Raadspraat: Eerlijke kans voor rendementsverbetering

· leestijd 2 minuten Algemeen

G ezonde bedrijfsvoering vereist een jaarlijkse vermogensgroei. Kortom, minder uitgaven dan inkomsten. Een streven voor elke ondernemer. Dit streven komt helaas steeds verder in het gedrang bij de agrarisch ondernemers op Kampereiland.

De grond die zij nodig hebben voor de landbouw en veeteelt wordt gepacht. Jaarlijks betalen zij een bedrag voor het gebruik hiervan. Alle financiële middelen die hiervoor aangewend worden zijn directe kosten. Anders dan bij het aflossen van een hypotheek is aan deze kosten dus geen vermogensgroei verbonden. De jaarlijkse pachtprijs is in de afgelopen 10 jaar met ongeveer €600 per hectare gestegen. Deze norm voor de pachtprijs wordt door de landelijke overheid vastgesteld en wordt jaarlijks herzien aan de hand van de door de ondernemers behaalde resultaten van de afgelopen 5 jaren. Kampereiland valt onder de regio Noordelijk Weidegebied. Binnen deze regio neemt Kampereiland qua oppervlakte maar een kleine plaats in.

Pachtprijs

De voor 2017 vastgestelde te betalen pachtprijs is een verhoging van 22% ten opzichte van de prijs die dit jaar betaald moest worden. Voor de gemiddelde ondernemer op Kampereiland een extra kostenpost van €8000. Als we dit afzetten tegen de tegenvallende opbrengsten van de afgelopen jaren kunnen we allemaal begrijpen dat dit onwenselijk is.

Deze kwestie heeft de volle aandacht van de SGP fractie en wij staan zeer kritisch tegenover de huidige situatie. Helaas heeft de gemeenteraad weinig directe invloed op de pachtprijzen. Deze worden vastgesteld door de rentmeester binnen de kaders die de raad in het verleden heeft opgesteld. Een van deze kaders is dat er een sociaal pachtbeleid gevoerd moet worden maar dat er wel rendement behaald moet worden.

De afgelopen periode hebben we de huidige situatie onderzocht. We zijn in gesprek gegaan met enkele (jonge) ondernemers van Kampereiland, de pachtersbond, de rentmeester en enkele andere betrokkenen. Hieruit hebben we de conclusie kunnen trekken dat mede door de pachtprijzen het onmogelijk is om hetzelfde rendement te behalen als andere bedrijven in de regio.

Oplossing

Als fractie hebben we gepleit voor een gedegen onderzoek waarin gekeken wordt of het huidige beleid veranderd dient te worden. De hamvraag zal zijn: Is het terecht dat de ondernemers op Kampereiland eenzelfde pachtprijs betalen gerelateerd aan dezelfde norm dan de medepachters in de regio? Anders gezegd, is de grondbeloning per hectare grond op Kampereiland gelijkwaardig aan die van de rest van de regio. Hiernaast wordt vooruitlopend op het onderzoek een lagere pachtprijs geïnd. Op korte termijn betekent dit een verbetering. We hopen dat we na het onderzoek kunnen werken aan een duurzame oplossing voor de pachters van Kampereiland zodat zij op een goede manier kunnen werken aan rendementsverbetering en verduurzaming. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 15 december heeft de fractie van de SGP samen met enkele andere fracties een motie hierover ingediend. Deze motie kreeg unanieme steun van de gemeenteraad.

Dit schrijvende realiseer ik mij dat 2016 bijna ten einde is gekomen. Vanaf deze plek wens ik u ook namens de fractie van de SGP Gezegende Kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar toe.