Lay Back stunt tegen koploper

KAMPEN – De basketballers van Lay Back hebben afgelopen zaterdag gestunt. In Sporthal De Reeve wonnen de Kampenaren via verlenging met 67-66 van koploper VUAS.

De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd. Al snel keek Lay Back tegen een 3-11 achterstand aan. Na een time-out van playing coach Klaas Brand werd de thuisploeg wakker en groeide in de wedstrijd. Na 10 minuten stond er een stand van 12-15 op het scorebord.

In het tweede kwart had Lay Back het ook moeilijk tegen het fysiek sterke VUAS, maar kon door sterk spel van Cedric Njeumen (20 punten) desondanks bijblijven. Het leidde tot een ruststand van 24-31.

Om de wedstrijd te laten kantelen moest Lay Back flink aan de bak. De donderspeech van Klaas Brand tijdens de rust zorgde hiervoor. Geleidelijk begon de thuisploeg in te lopen op VUAS. De verdediging werd strakker en aanvallend werd goed de vrije man gezocht. VUAS bleef echter fysiek spelen en behield lange tijd de steeds kleiner wordende voorsprong. Leon Liefers (15 punten) hield Lay Back in het spoor van de koploper door telkens op het juiste moment een driepunter raak te schieten. De ervaring van guard Marc van der Tas (8 punten), die na een blessure weer terug is, zorgde voor blijvende druk op het spel van VUAS, waardoor puntje bij puntje Lay Back dichterbij kwam.

In het laatste kwart raakte VUAS steeds verder in foutenlast. Door een mooie driepunter van Maurice Nuis kwam Lay Back vervolgens ook nog eens op gelijke hoogte. Vervolgens leek door slordigheid de wedstrijd toch nog te worden weggegeven in de laatste seconden, maar Aly Cherif (15 punten) sleepte er een verlenging uit voor de mannen uit Kampen.

In de verlenging pakte Lay Back alsnog de winst. Met nog acht seconden op de klok miste Aly Cherif bij 66-66 twee vrije worpen. Lay Back pakte echter de rebound. Het was Alex Tuinfort die de bal sterk uit de lucht pakte en vervolgens een fout mee kreeg. Met nog 3 seconden op de klok miste hij de eerste vrije worp, maar was het tweede schot raak, waardoor Lay Back een zwaarbevochten overwinning 67-66 kon noteren op de koploper.