Afbeelding

Vogelgriep heeft grote invloed op Hanzeshow

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – HKSV (Hoender-,Konijnen- en sierduivenvereniging) Kampen en Omstreken) kijkt ondanks de vogelgriep toch tevreden terug op de 29ste Hanzeshow in de KHC-hal. Met 780 dieren lag het aantal inschrijvingen goed op peil. Door de vogelgriep werd het een show zonder watervogels en pluimvee.

Voor het eerst werd de Hanzeshow georganiseerd in samenwerking met de Zwolse Kleindieren Club en Nut en Genoegen Vriezenveen. De clubshows van deze verenigingen waren bij de Hanzeshow ondergebracht.

In 2014 werd de Hanzeshow afgeblazen vanwege de vogelgriep. Zover kwam het dit keer niet, maar de vogelgriep had uiteraard wel grote gevolgen. Het werd een Hanzeshow zonder pluimveel en watervogels. En dat zorgde voor teleurstelling. Voor de vogelgriep zat HKSV op maar liefst 1191 inschrijvingen voor de Hanzeshow, inclusief hoenders en siervogels. Uiteindelijk bleven door de vogelgriep bijna 800 dieren over. “Van tevoren ben je bang over er wel voldoende dieren zijn, daar hoefden we niet bang voor te zijn met 585 konijnen, 104 cavia’s, 17 kleine knagers en 74 sierduiven”, aldus voorzitter Jan-Jaap Eikelboom van HKSV.

Enkele weken geleden besloot het bestuur van HKSV om de show door te laten gaan. Een goed besluit volgens Eikelboom. “We zijn ontzettend tevreden. Er waren mooie dieren en mooie predicaten. show wel minder gezellig was. Je mist het gekakel van de kippen en de mensen die dieren fokken en niet konden en mochten komen.” Volgens Eikelboom is dit niet goed voor de sport. “Het brengt de hoenderfokkerij aan het wankelen. Dan denken sommige fokkers: ‘Ik hou er maar mee op’. En de sport is al zo grijs en je krijgt niet zomaar nieuwe jonge leden terug. Dat is de zorg voor de kleindierensport in het algemeen. Maar de vogelgriep is natuurlijk erger voor de commerciële bedrijven.Voor ons is het maar hobby.”