Afbeelding
https://stocksnap.io

Gedeputeerde Staten uiten kritiek op financieel beleid Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Gedeputeerde Staten zijn bezorgd over de financiële positie van Kampen. Volgens een persbericht dat vandaag werd verstuurd, maakt Kampen gebruik van een 'bijzondere financiële constructie om een structureel tekort te dekken uit haar algemene reserve. Gezien het beperkte weerstandsvermogen van de gemeente en het hoge risicoprofiel (met name grondposities) is de gebruikte constructie niet gewenst, en in strijd met goed begrotingsbeleid.'

Gedeputeerde Staten verzoeken Kampen dringend deze situatie in de begroting 2018 te herstellen. Vooralsnog valt de gemeente onder het normale, repressieve toezicht.

Uit het bericht blijkt verder dat de Overijsselse gemeenten in zijn algemeen er juist weer wat beter voor staan. Dat blijkt uit de begrotingen voor 2017 die afgelopen najaar zijn vastgesteld. De ingrijpende maatregelen die veel gemeenten de afgelopen jaren op financieel gebied hebben genomen sorteren effect. Bovendien trekt de economie weer aan. Wel blijft voorzichtigheid geboden. Het is nog onduidelijk hoe de economische groei zich verder zal ontwikkelen. En daarnaast is nog niet bekend hoe de financiële gevolgen van de extra taken die gemeenten hebben gekregen in het sociale domein op lange termijn uitpakken. In 2017 valt één gemeente, Almelo, onder preventief toezicht van de provincie.

Betere tijden

Gedeputeerde Monique Van Haaf voor financieel toezicht: “Het gaat gelukkig weer wat beter met de gemeenten. In veel gemeenten zijn tijdens de recessie impopulaire besluiten genomen die voelbaar zijn in de samenleving en in de gemeentelijke organisaties. Dat het nu weer wat beter gaat is voor een belangrijk deel een gevolg van de verantwoordelijkheid die gemeentebesturen tijdig hebben genomen. Ik wil hen daarmee complimenteren.”

Burgers in Overijssel mogen erop rekenen dat de overheid zorgvuldig omgaat met gemeenschapsgeld. De provincie Overijssel ziet erop toe dat Overijsselse gemeenten een sluitende begroting hebben voor het komende jaar. Het financieel toezicht op gemeenten is een wettelijke taak van de provincies.