Oplevering en overdracht van MP5 Scheerenwelle bij Wilsum.
Foto Freddy Schinkel
Oplevering en overdracht van MP5 Scheerenwelle bij Wilsum. Foto Freddy Schinkel Schinkel

Werkzaamheden Scherenwelle klaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

WILSUM - De werkzaamheden in de uiterwaard Scherenwelle bij Wilsum zijn klaar. Deze week vond de oplevering plaats door Isala Delta en tegelijkertijd de overdracht aan Staatsbosbeheer, die het beheer heeft over het natuurgebied. Tijdens het werk bleek dat de Scherenwelle nog meer natuurschatten heeft, dan vooraf gedacht.

Scherenwelle is een natuurgebied dat bij liefhebbers al jaren bekend staat als uiterwaard waar kievitsbloemen weelderig groeien, ooievaars en sterns broeden en de kwartelkoning zich af en toe laat zien. Maar tijdens de werkzaamheden, om de natuurwaarden van de Scherenwelle nog meer te versterken, zijn door oplettende ecologen meer natuurschatten ontdekt.

Bever, otter, modderkruipers en kievitsbloemen

Zo is er een beverburcht aangetroffen langs de oevers van de IJssel. Het gaat waarschijnlijk om een kraamburcht. die niet alleen door de bever wordt gebruikt maar ook als slaapplek door een otter. Op camerabeelden zijn zowel een jonge bever als een otter vastgelegd Om de burcht te behouden is ervoor gekozen om hier geen riet en ruigte af te plaggen. In een verlande Hank, die uitgediept en verbonden zou worden met de IJssel, is een kernpopulatie van de grote modderkruiper aangetroffen. Deze vondst was zo bijzonder, dat de uitvoeringsplannen zijn aangepast om de populatie te kunnen handhaven. De Hank is in zijn huidige vorm behouden, niet verbonden met de IJssel en alleen voorzien van een natuurvriendelijke oever. Naast deze werkzaamheden is er rietmoeras afgeplagd en zijn vele bomen en struiken verwijderd. Het jonge riet wat hier weer zal opkomen biedt kansen voor het porseleinhoen en de met het plaggen ontstane drassige plekken bieden weer kansen als kraamkamer voor de grote modderkruiper

Minder zichtbaar als werk is dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt met de pachters in het gebied. In het gebied komt namelijk ook een voor Nederland bijzondere populatie kievitsbloemen voor. Het beheer van de grond is nu zodanig aangepast dat de kievitsbloemen zich naar verwachting over een groter gebied zullen uitbreiden

Wandelweekend 2017

Kortom: wie goed kijkt en luistert, merkt dat Scherenwelle een natuurgebied vol verrassingen is. In het voorjaar van 2017, als de werkzaamheden van alle vijf uiterwaarden klaar zijn, wordt door Ruimte voor de Rivier IJsseldelta samen met onder meer Staatsbosbeheer een wandelweekend georganiseerd, waarbij het publiek, onder leiding van gidsen, de prachtige natuurgebieden zelf kan ontdekken.

 Oplevering en overdracht van MP5 Scheerenwelle bij Wilsum.
Foto Freddy Schinkel