Afbeelding
Nick de Vries

Speciale 3 koningen viering in Kamper Buitenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In de Buitenkerk vindt zondag 8 januari 2017 een speciale viering plaats rond het feest van Driekoningen. De viering begint om 10.00 uur. De viering is gericht op kinderen maar ook volwassenen zijn van harte uitgenodigd.

Het feest van Driekoningen wordt gevierd in de Katholieke kerk op 6 januari. De organisatie vertelt: "Het is gebaseerd op het bijbelverhaal uit Matteus dat wijzen uit het oosten naar de stal van Bethlehem gingen naar de nieuwgeboren Koning van de Joden, Jezus. Zij hadden een ster gezien en volgden die. Hoewel in de bijbel niet wordt gesproken over drie wijzen, vieren we drie koningen omdat het verhaal wel vermeld dat de koningen drie geschenken meebrachten: wierook, goud en mirre."

Koningen

De organisatie vertelt: "In de loop der jaren kregen de koningen onder invloed van de volksverhalen symbolische betekenis. Ze staan voor de drie rassen van de mensheid en de drie in die tijd bekende werelddelen. Er is een blanke koning voor Europa, een licht getinte voor Azië en een zwarte koning die Afrika vertegenwoordigd. De verschillen in leeftijd van de wijzen wil zeggen dat het kind er is voor alle mensen, jong en oud. De koningen kregen vanuit het volksgeloof ook namen. Bij ons zijn ze het meest bekend onder hun verlatijnste Perzische namen: Caspar, de jongste, zwarte koning, Melchior de lichtgetinte koning van middelbare leeftijd en Balthasar, de oudste blanke koning."

Viering

In de viering zullen de drie koningen centraal staan. Drie kinderen zullen de koningen uitbeelden en zijn delen ook geschenkjes uit. Voorganger in deze speciale viering is Jeanne Gerretzen. Na de viering is er koffie en limonade in de kerk.