Afbeelding
Condor Media

De spanning is eraf bij Jasper Riezebos

· leestijd 1 minuut Sport

ACUNCION - De kop is eraf en daarmee ook de spanning. De eerste etappe van de Dakar 2017 zit erop voor Jasper Riezebos. Bedekt door een dikke laag stof kwam de motorrijder uit IJsselmuiden aan de finish van de slechts 39 kilometer lange proef, waar hij 37 minuten en 54 seconden voor nodig had. “Geen briljante tijd, maar dat geeft niet. Over een dag of drie rijd ik wel op mijn plekkie.”

De eerste proef, op een kilometer of veertig van Asuncíon, was vooral bedoeld om een startvolgorde voor de volgende etappe te bepalen. Voor Riezebos betekent dat (voorlopig) plaats 104. “Ik had bij de start al gezien dat er een paar snellere jongens achter me stonden”, vertelde Riezebos bij de finish. “Jongens die vorig jaar zijn uitgevallen bijvoorbeeld. Ik wist dat die risico’s zouden nemen om verder vooraan te kunnen komen. Ik heb ze ook maar netjes voorbij gelaten. Niet best wat mijn eigen startplaats voor morgen betreft, maar het heeft toch een dag of drie nodig voor het gesetteld is en iedereen een beetje op zijn eigen plekkie rijdt.”

Hoewel de proef kort was, was het niet ongevaarlijk. Een paar rijders gingen (hard) onderuit en de eerste uitvaller was er ook al. “Het was heel technisch”, zei Riezebos. “Er zaten stukjes in waar je zomaar je voorwiel kon dubbelvouwen. Ik heb geen risico’s genomen.”

Blijven rollen

Dat de eerste proef doorging - er was sprake van afgelasting vanwege te veel publiek langs het parkoers - was al mooi genoeg voor Riezebos. “De druk is eraf als je eenmaal onderweg bent. Nu het is begonnen, heb ik nergens meer last van. Dat komt wel weer als ik zelf gekke streken uithaal, maar dat was ik niet van plan. Het is nu een kwestie van lekker rijden en blijven rollen. Het was een mooi dagje. Nu nog even een eindje sturen naar het bivak in Argentinië en onderweg bij een tankstation al even de voorpoten van de motor schoonmaken. Daar bespaar ik mezelf vanavond een hoop werk en ellende mee.”

De tweede etappe, van Resistencia naar San Miguel de Tucuman, is meteen serieuzer werk, met een proef van 275 kilometer op een totaal van 803 kilometer. De eerste motoren gaan om 9.30 uur lokale tijd (13.30 uur Nederlandse tijd) van start.

Voor Riezebos is het zijn derde Dakar. Hij heeft meer ervaring en dat zie hij als een voordeel. "Ik laat me niet gek maken. Ik doe gewoon mijn ding. Het kistklassement ga ik toch niet winnen. Voor mij is het belangrijkste dat ik de finish haal en veilig weer thuis kom. Daar doe ik het voor. En voor volgend jaar kijken we dan wel weer of we misschien eens wat anders gaan doen. Eerst deze Dakar maar eens tot een goed einde brengen."

Afbeelding
Afbeelding
Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00