Afbeelding

Kamper leerlingen bestolen door gokverslaafde Amsterdammer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Leerlingen van het Ichthus in Kampen en de Groene Welle en Celeanum in Zwolle zijn bestolen van hun mobieltjes en laptops door een Amsterdammer die zijn gokverslaving ermee bekostigde. De man hoorde donderdag een celstraf en behandeling tegen zich eisen.

De diefstal in januari vorig jaar bij AOC De Groene Welle werd tijdig opgemerkt. Gezien werd dat de verdachte richting het station vluchtte. Agenten vroegen de beelden op en zagen iemand bij een van de chip-poortjes die aan het signalement voldeed. Door de gegevens van de op dat moment ingecheckte ov-chipkaarten op te vragen kwamen ze bij de 24-jarige Karim B. uit Amsterdam terecht. Hij was al eerder veroordeeld voor dergelijke feiten. Door de reisgegevens na te gaan stuitte de politie op meer getroffen scholen. Onder meer Gymnasium Celeanum bleek op eenzelfde manier beroofd. Een van de vaders van de beroofde kinderen deed in de rechtszaal zijn verhaal. Zijn zoon had net die ochtend een telefoon voor zijn verjaardag gekregen waarvan hij dus die dag meteen beroofd werd. “Een zeer vervelende ervaring”, zei de vader.

Vijftig vorderingen

B. ging systematisch te werk: op internet zocht hij scholen uit die dichtbij stations lagen. Veelal stal hij uit kleedkamers als de leerlingen aan het sporten waren. In een enkel geval zaten tussen het verlaten van het station en het weer terugkeren slechts twintig minuten. Per leerling bedroeg de schade tussen de honderd tot wel ruim achthonderd euro. Vijftig leerlingen dienden een vordering in tegen de verdachte. Sommigen raakten foto's en video's kwijt die op hun apparatuur stond. In totaal deed B. volgens de tenlastelegging twintig scholen en een sportclub aan in vele plaatsen in het land. Twee gevallen, diefstallen bij scholen in Apeldoorn en Arnhem, konden volgens de officier niet bewezen worden wegens gebrek aan bewijs.

B. heeft een groot aantal zaken bekend. Hij schaamde zich, zei hij. “Voor het leed dat ik deze leerlingen heb aangedaan.” De mobieltjes verkocht hij veelal dezelfde dag nog op adresjes in Amsterdam. Was het geld vergokt, dan ging hij de volgende dag opnieuw op pad. B. zat donderdag 286 dagen in voorlopige hechtenis. De officier wil dat dit tot het vonnis op 2 februari zo blijft en dat hij meteen behandeld wordt aan zijn verslaving. Houdt hij zich daar niet aan, dan moet hij de 365 dagen die hij nu voorwaardelijk krijgt, alsnog uitzitten, zo was zijn voorstel. B. zei graag behandeld te willen worden. “Dit is mijn laatste kans.”

Vonnis op 2 februari.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.