Afbeelding
Erik-Jan Berends

Nederland neemt afscheid van eeuwenoude uitvaarttradities

Partnerbijdrages

Inwoners van Nederland zeggen eeuwenoude uitvaarttradities vaarwel. Dit blijkt uit Afscheidsmonitor van Yarden. Het liefst nemen ze afscheid van zwarte/donkere kleding (39%), droevige muziek (34%), koffie met cake (33%) en de rij bij het condoleren (33%). Opvallend is dat vooral 60-plussers droevige muziek en donkere kleding graag zien verdwijnen. Jongeren steken de doodskist en uitvaartdienst graag in een modern jasje. Nog niet heel Nederland breekt met tradities. Bijna een kwart (24%) wil de huidige uitvaarttradities in ere houden.

Meer dan de helft van de mensen geeft aan het stemmige zwart en grijs van de rouwkleding en -kaart liever te vervangen voor gekleurde varianten. Wanneer men voor de keuze staat, wil een ruime meerderheid liever een borrel dan koffie met cake en liever vrolijke muziek dan droevige muziek. Vooral ouderen zien droevige muziek (48%) en zwarte kleding (60%) het liefst verdwijnen.

André van den Burg, uitvaartverzorger Yarden Kampen: ‘De Afscheidsmonitor toont de grote variatie in uitvaartwensen en -tradities. Om ervoor te zorgen dat het afscheid past bij ieders persoonlijke wensen, is het nodig dat mensen hun uitvaartwensen bespreken met hun naasten en vastleggen. Dat draagt bij aan een goed afscheid en helpt mensen verder’.

Meer informatie www.yarden.nl.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 9 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 9 uur geleden