Afbeelding
Henk Boudewijns

Winnaar P.C. Hooft-prijs 2016 geëerd in ’t Huys der Kunsten

· leestijd 1 minuut Cultuur

Winnaar P.C. Hooft-prijs 2016 geëerd in ’t Huys der Kunsten

Grafisch kunstenaar Elsje van Heck weet met broze etslijnen sterke vrouwen op hun eigen benen te laten staan. Vaak naamloze vrouwen, de onmisbare andere helft van de wereldbevolking, hebben een gezicht gekregen in het werk van Elise. De moedige kwetsbaarheid waarmee de vrouwen zijn afgebeeld ontroerde de schrijfster Astrid Roemer, die haar vroeg een portret van haar te maken. Dit portret is één van de werken die getoond worden in de huidige expositie. Samen maakten zij het boek Waar ligt de horizon in de serie Dichter bij het beeld. Tekst van Roemer bij werk van Van Heck werd uitgegeven door galerie Breevoort in Bredevoort in 1997. Astrid Roemer ontving voor haar literaire werk in 2016 de P.C. Hooft-prijs. In ’t Huys der Kunsten is het portret van Astrid en de serie prenten bij het boek De gekte van een vrouw te zien onder de titel Niet uit hoogmoed, maar uit waanzin. In het jaar 2000 was werk van Van Heck onderdeel van een over de wereld reizende tentoonstelling. Op Japans initiatief werden wereldwijd kunstenaars voorgedragen als belofte voor de komende eeuw. Elsje van Heck vertegenwoordigde Nederland en 7 werken maken sindsdien permanent deel uit van de museumcollectie van het MoMA in Kyoto. Tot begin april zijn onder andere 3 werken uit deze serie etsen te zien in Kampen.

Elise van Heck (kunstenaarsnaam Elsje van Heck) is afgestudeerd aan de kunstacademie van Kampen en maakt etsen. Zij experimenteert met diverse materialen printplaten en ongebruikelijke papiersoorten.

Elise, bestuurslid van stichting Werk in Uitvoering, schonk deze kunstwerken aan ’t Huys der Kunsten dat onlangs het 30 jarig bestaan vierde. Ze maken nu deel uit van de collectie van het museum dat aan de Voorstraat gevestigd is in het pand met de oudste stenen muren in Kampen. Korte voorgeschiedenis van dit Huys; een van zaken via de Hanze route rijk geworden patriciër bouwde reeds in de 13e eeuw met stenen, om zijn goederen tegen de regelmatig woedende stadsbranden te kunnen beschermen in een tijd dat de meeste huizen nog van hout waren. Als u nog niet eerder hier bent geweest, zijn de muren op zich zelf al een belevenis om te zien. Komt u vooral eens kijken!

Museum ’t Huys der Kunsten, gevestigd aan de Voorstraat 20 te Kampen is geopend op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 17.00u of op afspraak. De expositie heeft als titel ‘Ode aan Astrid’. Deze is nog gedurende de hele maand Maart op zaterdag te bezichtigen. Ook het werk van fotograaf Obbe J. Deelstra, Ships & Sails, is nog te bekijken in ’t Huys. In beide gevallen is de toegang gratis.