Afbeelding

De Kleine Komedie schrijft, schrapt, improviseert en blaast oud stuk nieuw leven in

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Sam Ten Hove)

KAMPEN – Hoe zorg je ervoor dat een ouderwets toneelstuk weer springlevend wordt? Met die vraag worstelde toneelvereniging De Kleine Komedie toen ze het stuk Het Ontvolkte Huis weer op de planken wilde brengen. Met een dosis aan improvisatie en een modern nieuw decor gaf de vereniging een flinke eigen draai aan het stuk, helemaal klaar voor 2017. Op 1 april staan ze in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

De voorstelling Het ontvolkte huis is jaren geleden al eens gespeeld door de Kamper toneelvereniging. Het ontvolkte huis wordt geregisseerd door Emile van Loon en Bert Vreugdenhil. Jeany van Ommen speelde destijds de rol van oma/moeder. In het gemoderniseerde stuk speelt zij dezelfde rol. “De regisseurs vonden dat we dit verhaal nog een keer moesten spelen omdat het nog steeds een actueel onderwerp is. Ruzies over geld en ruzies om erfenissen zijn van alle tijden. Het originele stuk was heel ouderwets geschreven. We hebben het daarom helemaal moeten herschrijven. De regisseurs vertelden ons waar de scene over ging en wat er moest gebeuren in die scene. Daarna moesten wij die scene dan improviseren. Dat is gefilmd en daarna is het script geschreven. We hebben er onze eigen draai aan gegeven en daarom is het extra leuk om het te spelen. Het voelt echt als een eigen stuk.”

Loshangende ramen

Naast de herschreven tekst is ook het decor meer van deze tijd. Toneelspelers Jeany van Ommen en Marloes Dalsem moeten lachen als ze naar het decor achter zich kijken. “Ja wat de regisseurs er nou precies mee bedoelen en wat we ermee gaan doen is voor ons ook nog niet duidelijk. Je ziet een gekke, scheve klok en er komen loshangende ramen. Ik weet niet wat ze ermee van plan zijn.” We zitten aan een tafel en de stoelen waarop we zitten zijn speciaal voor het stuk wit geverfd. “Dat zal ook wel een reden hebben, maar ze laten er tot nu toe nog niks over los.”

Het drama gaat over een gezin dat woont in een oude boerderij. De moeder is weduwe en haar zoon en schoondochter wonen bij haar in. Dat gaat gepaard met heel wat moeilijkheden. De moeder heeft namelijk een lievelingszoon. Dat is niet zomaar haar lievelingszoon. Alles in het stuk heeft een reden. De schoondochter is bijvoorbeeld echt een heks. Zij is uit op de erfenis, maar ook voor haar gedrag is een verklaring. Van Ommen en Dalsem laten er niets over los want ze willen maar al te graag dat iedereen komt kijken.

Marloes Dalsem speelt Tonia, de gemene schoondochter. “Het lijkt heel erg op het echte leven. Ieder deurtje heeft zo zijn verhaal en vaak loopt het ook niet helemaal goed af. Dat is in dit geval ook zo. Toch hebben onze twee regisseurs geprobeerd om ook een humoristische toon in het stuk te hebben en dat is goed gelukt. Ondanks al het drama wordt er dus ook gelachen.”

In totaal spelen negen leden van de vereniging mee. Volgend jaar is het 50-jarig jubileum van de vereniging. De Kleine Komedie zal dan een groot stuk opvoeren waaraan alle leden van de toneelvereniging mee doen. Het Ontvolkte Huis is zaterdag 1 april om 20.15 uur te zien in de Stadsgehoorzaal. De kaarten voor de vrije verkoop zijn vanaf 20 maart beschikbaar voor 8,50 per stuk.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden