Afbeelding
Bas Wilberink

Zes hennepkwekerijen opgerold in 2016

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De politie heeft het afgelopen jaar zes hennepkwekerijen opgerold. Dat is er één minder dan vorig jaar, toen het er nog zeven waren. Dat blijkt uit het handhavingsprogramma, waarin verslag gedaan wordt over alle handhavingsacties van 2016. In de meeste gevallen wijken de cijfers over 2015 maar weinig af van die over 2016

Milieucontroles: In totaal zijn er vorig jaar 299 controles uitgevoerd, die hebben geleid tot 96 bestuursrechtelijke handhavingstrajecten. In slechts drie gevallen heeft dit geleid tot het verbeuren van een dwangsom. In 2015 was dat er slechts één. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om controles bij industriële bedrijven, agrariërs en horecabedrijven. Zo is er een groot aantal bovengrondse brandstoftanks vervangen door nieuwe brandstoftanks omdat de keuringstermijn was verlopen.

Bouwhandhaving: Er wordt op veel onderwerpen gecontroleerd. Enkele van deze onderwerpen zijn: verleende bouwvergunningen, constructieve veiligheid, illegale bouw, gebruik bestaande bouw, etc. In totaal zijn er 148 controles uitgevoerd. Dit zijn er negen meer dan gepland. Uit deze controles zijn 30 handhavingstrajecten voortgekomen, die hebben geleid tot het verbeuren van één last onder dwangsom. In 2015 zijn er 27 handhavingstrajecten gevoerd.

Brandpreventie: Er zijn in 2016 231 controles uitgevoerd gericht op brandveiligheid. Naast de geplande controles zijn er ook 36 bezoeken aan de zogenaamde jeugdketen gebracht. Bij deze bezoeken is gewezen op brandgevaarlijke situaties binnen de keten. Al de aanbevelingen die de gemeente gedaan heeft, zijn door de jeugd opgevolgd. Ook zijn controles uitgevoerd in het kader van Kampen Merkbaar Beter (KMB). Dit zijn controles naar aanleiding van verzoeken van pandeigenaren/verhuurders om te kijken of hun pand wel brandveilig is. Het totaal aantal controles heeft geleid tot 180 geconstateerde overtredingen, die allemaal na een eerste aanschrijving ongedaan zijn gemaakt. In 2015 zijn 131 overtredingen geconstateerd.

Hennep: Afgelopen jaar heeft de politie zes hennepkwekerijen opgerold in de gemeente Kampen. Alle meldingen die bij de politie binnenkomen, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000, worden onderzocht. De aanpak is onderdeel van een gezamenlijk uitvoeringsprogramma tussen gemeenten in de regio IJsselland, Veiligheidsregio IJsselland, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, netbeheerders en de Belastingdienst. Ook de gemeente speelt daarin een rol, bijvoorbeeld door het sluiten van een pand of het laten afsluiten van de stroom (in verband met brandgevaar).

Evenementen: Vorig jaar hebben er in de gemeente Kampen 116 evenementen plaatsgevonden. Er wordt vooraf met de organisatoren van de evenementen overleg gevoerd over toegankelijkheid voor de hulpdiensten en de veiligheid van het evenement zelf.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 12 uur geleden