Op de Foto: VSO regio adviseur Marco Schrijver. Foto (Jennie Schrijver).
Op de Foto: VSO regio adviseur Marco Schrijver. Foto (Jennie Schrijver).

Belegger steeds vaker in beeld als financier in agro-sector

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“Ons netwerk van beleggers in agrarisch onroerend goed groeit,” zegt Marco Schrijver, regio adviseur bij VSO makelaars & taxateurs. “Om meer ruimte te creëren voor agrariërs om te ondernemen, wordt steeds vaker een deel van de eigendomsgrond ondergebracht bij een alternatieve investeerder. We merken dat de voordelen goed passen binnen de huidige bedrijfsvoering en dat de bank hier positief tegenover staat.”

Deze manier van financieren is geschikt voor bedrijven die willen doorgroeien of bedrijven die in de komende jaren willen stoppen, maar nu al - gezien het huidige prijsniveau van landbouwgrond - hun bedrijf gedeeltelijk liquide willen maken.

Schrijver: “Recente veranderingen in de agrarische sector liegen er niet om; verplichte fosfaat vermindering, stevige pachtprijzen, asbestverwijdering, aflossingsverplichting op cultuurgrond en onzekerheid over de derogatie. Ook moet er, in verband met de AMvB grondgebonden groei, in veel gevallen grond worden bijgekocht wat de financiële situatie verder onder druk zet.

Het ondernemerslandschap verandert in rap tempo en ondernemers zoeken naar een nieuwe balans in grond, productie en financiering. Schrijver: “Ik denk in oplossingen en help ondernemers graag verder. Als er actief wordt meegedacht over de financierbaarheid van een object, zijn er vaak meer mogelijkheden dan in eerste instantie wordt gedacht.”

VSO makelaars & taxateurs adviseert, taxeert en bemiddelt bij agrarisch onroerend goed, vrijstaand wonen en bedrijfshuisvesting. Ook begeleiding bij beleggen in commercieel vastgoed, woningbouw en landbouwgrond is een expertise. VSO heeft kantoren in Flevoland en is actief in Overijssel, Friesland en het westen van Nederland. Geïnteresseerd? Neem dan contact op, tel: 0321 – 318 318 of mail naar m.schrijver@vsomakelaars.nl.