Afbeelding
Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Besluit dorp Reeve voorlopig uitgesteld

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De gemeenteraad heeft donderdagavond besloten om de Go/No Go-beslissing over dorp Reeve nog niet te nemen. Aanleiding is een brief van de accountant die de raadsleden die middag nog laat kregen. Hierin worden enkele financiële gevolgen van het project besproken. De raadsleden willen meer tijd om de inhoud van de brief tot zich door te laten dringen.

Volgens wethouder Gerrit Jan Veldhoen komt de inhoud van de lijvige brief die de accountant schreef na vragen van GroenLinks er in het kort op neer dat de gemeente Kampen bij een Go 5 miljoen meer achter de hand moet houden dan aanvankelijk gepland. Dat geld is nodig omdat de regelgeving voor het afwaarderen van gronden dan mogelijk een hogere afwaardering voorschrijft. Een eventueel besluit om de tweede fase van de woningbouw niet door te laten gaan (700 woningen), levert dan 5 miljoen euro meer verlies op dan tot nu toe voorzien was.

De SGP die al vroeg in de vergadering verzocht om het besluit over het dorp uit te stellen, vond ook na de uitleg van Gerrit Jan Veldhoen dat er meer tijd nodig was om de impact van de nieuwe informatie te verwerken. Alle andere partijen behalve de fracties van GroenLinks en de SP schaarden zich achter dit voorstel. Waardoor de vergadering geschorst werd.

Compensatie

Gemeente Belang Kampen diende hiervoor nog een voorstel van orde in waarin zij het college opriep om opnieuw te onderhandelen met de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel over het bestuursakkoord. Volgens de partij heeft Kampen een groot deel van de kosten gemaakt met in het achterhoofd de afspraak dat de provincie en Zwolle samen ruim 1100 woningen neer zouden zetten. Voor de eigen inwoners van Kampen zouden dat er slechts 200 zijn. Zwolle en de provincie willen nu nog maar meedoen voor 250 woningen. Volgens Holtland, die hierbij een advies van professor G van der Veen aanhaalde, heeft de gemeente een hele sterke zaak als zij om compensatie vraagt, maar verliest zij dit recht als zij nu voor een Go gaat.

Het voorstel van GBK kon alleen op instemming rekenen van GBK, GroenLinks, D66, SP en PvdA. Volgens de overige partijen was deze optie al uitvoerig besproken in de commissie en een gepasseerd station. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen zei ook dat er afspraken waren gemaakt en dat je daar achteraf niet op terug kon komen. Volgens hem kloppen de constateringen van GBK en de professor niet en dat was bovendien al uitgebreid in de commissie besproken.

Daarmee beantwoorde de wethouder ook meteen de vraag van Pascal Jacobs van D66 die opriep om de provincie en Zwolle in ieder geval te vragen of de bestuurlijke wil er is om af te zien van de verplichting die Kampen heeft om voor 15 miljoen euro gronden af te nemen. De wethouder stelde in harde bewoordingen dat de onderhandelingen afgerond zijn. Als de partijen wilden dat er opnieuw met Zwolle en de provincie onderhandeld moest worden, dan moesten zij hiervoor maar een ander zoeken.

De raad is overeengekomen dat de vergadering geschorst is tot maximaal twee weken. Een exacte datum volgt nog.