Afbeelding

Warm onthaal voor studenten uit Israël

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Stroopwafels, drop, kaas en dikke knuffels. Op dinsdag 28 maart hebben derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen van het Ichthus College een groep studenten van het Begin College uit Israël warm onthaald. In het kader van een uitwisselingsproject verblijven de Israëlische studenten een week lang in Kampen.

Het was een leuk weerzien, aangezien de leerlingen elkaar al kenden van de uitwisseling naar Israël, eerder dit schooljaar. “Leerlingen maken kennis met elkaars cultuur”, vertelt docente Angelique van Ginkel. “Een hele ervaring. De meeste deelnemers hebben nog nooit eerder zo ver gereisd.”

Vol programma

Van een bezoek aan Giethoorn tot workshops op het gebied van metaal, hout en koken, de studenten uit Israël kunnen rekenen op een vol programma. Ook de spaarzame vrije uurtjes worden volgepland. “We gaan met de trein naar Zwolle en hebben een feestje”, vertellen Loïs en Ruth. “We beseffen dat het voor onze gasten best even wennen zal zijn in Nederland. In Israël gebeurt alles wat meer gecontroleerd, hier ben je vrijer. En natuurlijk ziet het landschap er anders uit.”

Andere cultuur

Tess en haar moeder Coby kijken uit naar het bezoek van hun gast uit Israël. “Ik moet nog bedenken wat ik ga koken. In Israël hebben ze heel andere spijsregels.” Gelukkig kent Tess die regels inmiddels een beetje. “In Israël heb ik met mijn gastgezin meegedaan aan de sabbat. Dat was heel indrukwekkend, net als de ontmoeting met het land. Ik ben christen en vond het bijzonder om plekken uit de bijbel in het echt te zien.”

Unieke ervaring

Het uitwisselingsproject is een initiatief van Kampen Internationale Samenwerking, een stichting die zich inzet voor contact tussen verschillende culturen. “In de afgelopen jaren heeft de stichting uitwisselingen naar Israël georganiseerd met onder meer kunstenaars en mbo-studenten’, besluit Angelique. ‘Dat onze leerlingen dit nu mogen meemaken, is uniek. Een ervaring om nooit te vergeten!”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.