Afbeelding
Tennekes.

17 lintjes uitgereikt tijdens lintjesregen (meer foto's na de klik)

· leestijd 8 minuten Algemeen

KAMPEN - 17 inwoners van Kampen ontvingen woensdag een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Bort Koelewijn reikte uit naam van Zijne Majesteit de Koning, de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding. Elf inwoners van de gemeente Kampen zijn benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’, zes inwoners tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. Nog niet eerder heeft burgemeester Koelewijn de eer gehad een groep van maar liefst 17 betrokken inwoners te mogen ridderen.

De heer D. Bouwmeester (63 jaar), IJsselmuiden / Lid in de orde van Oranje-Nassau

De heer Bouwmeester zet zich bijzonder in voor de zwemsport. Ruim 30 jaar lang heeft hij zich geprofileerd als zwemofficial bij de KNZB namens de Zwem- en Waterpolo vereniging De Deltasteur. Bij de stichting Open Water Zwemmen Scheerwolde heeft hij vanaf de oprichting de functie van penningmeester vervuld en is tot op heden vrijwillig actief voor de stichting. Daarnaast is hij voorzitter van de Damclub en voorzitter van de huurdersvereniging Groot IJsselmuiden.

De heer R. van Dijk (57 jaar), IJsselmuiden / Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vanaf 1998 zet de heer Van Dijk zich in voor de wielersport. De heer Van Dijk was als voorzitter van de Kamper Wieler Club (KWC) en nu als voorzitter van de Stichting Wielercentrum Kampen, de grondlegger van de plannen voor de multidisciplinaire wieleraccommodatie. Naast zijn positieve en inspirerende rol binnen de KWC en later de SWS, heeft de heer Van Dijk de BMX in Nederland naar een hoger level gebracht. Hij was onder andere in 2002 de initiator in de samenwerking van 3 organisatoren met top BMX banen om te zorgen dat er ieder jaar een internationale BMX EK ronde, dan wel eindronde, aan Nederland werd toegewezen. Ook zijn er onder de bezielende leiding van de heer Van Dijk enkele jaren indoorwedstrijden georganiseerd in Zwolle. Dit werd zo’n succes dat hij in zowel 2006 als in 2007 het officieel Europees Kampioenschap Indoor BMX aldaar mocht organiseren. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het niveau van de banen in Nederland omhoog ging en daarmee samenhangend het niveau van de Nederlandse rijders.

De heer W. Eenkhoorn (74 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Eenkhoorn is maar liefst een periode van ruim 31 jaar een buitengewoon betrokken vrijwilliger bij Watersportvereniging Bovenhaven te Kampen. Hij verzorgt de administratie, verricht onderhoudswerkzaamheden zowel in de haven als in de kantine, draait de kantinediensten en is elke ochtend aanwezig voor het verzorgen van kantinewerkzaamheden. De heer Eenkhoorn is een bron van kennis en ervaring en verricht vele werkzaamheden, waarvoor de vereniging hem zeer erkentelijk is. Een onmisbare kracht voor een haven als WSV Bovenhaven, die de vereniging maakt tot wat hij is.

De heer E. Henniphof (59 jaar), ‘s-Heerenbroek / Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Henniphof is sinds 2001 een zeer gewaardeerd bestuurslid van Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Deltaruiters uit IJsselmuiden en omstreken. Vanaf 2008 was de heer Henniphof penningmeester en met het vertrek van de voorlaatste voorzitter in 2013 heeft hij het voorzitterschap op zich genomen. Tevens is de heer Henniphof ouderling bij de Hervormde gemeente Mastenbroek – ’s-Heerenbroek. Eerder is de heer Henniphof van 1991 tot en met 1999 diaken geweest binnen dezelfde gemeente. Van 1984 tot en met 2003 was hij bestuurslid van de ijsclub ’s Heerenbroek-Veecaten.

Mevrouw J.H. Klumpje-IJzerman (75 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje Nassau

Eind jaren '70 raakte mevrouw Klumpje samen met haar echtgenoot betrokken bij de schrijnende omstandigheden waar veel mensen in Roemenië moesten leven. Er werden veel hulpverleningsreizen georganiseerd om geld, kleding en goederen naar Roemenië te brengen. Eind jaren '90 werd de Stichting Steun Christenen Buitenland (SCB) opgericht waarvan de heer en mevrouw Klumpje de drijvende krachten waren. Mevrouw Klumpje heeft van 1990 tot 2001 veel betekend en een bijzondere plaats ingenomen in het zustercontact van de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt Kampen Noord. Zij wist de helpende hand te bieden aan kerkleden en of gezinnen waar hulp nodig is, vanwege  oorzaken als ziekte, lichamelijke of psychische, maatschappelijke oorzaken of eenzaamheid.

De heer J.W. Klumpje (79 jaar), Kampen / tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Eind jaren '70 raakte de heer Klumpje en zijn echtgenote betrokken bij de schrijnende omstandigheden waar veel mensen in Roemenië moesten leven. Er werden veel hulpverleningsreizen georganiseerd om geld, kleding en goederen naar Roemenië te brengen. Eind jaren '90 werd de Stichting Steun Christenen Buitenland (SCB) opgericht waar achter de heer en mevrouw Klumpje de drijvende krachten waren. Daarnaast heeft de heer Klumpje als voorzitter van de Stichting Rots Nederland er voor gezorgd dat een opvangtehuis in Debreche, Hongarije werd ondersteund door geld, kleren en medicijnen voor de zieken van het tehuis. In de periode van 1983 tot 1987 is de heer Klumpje ouderling geweest.

Mevrouw W.I. Roetman-Kale (74 jaar), IJsselmuiden / Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf 1977 is mevrouw Roetman lid van het Hervormd Kerkkoor Kampen, waarvan 28 jaar als bestuurslid, eerst als secretaris en vervolgens als voorzitter. Mevrouw Roetman heeft zich verdienstelijk gemaakt in meerdere besturen van cliëntenraden, waaronder van verzorgingshuis de Maarlenhof en de centrale cliëntenraad van woonzorgconcern IJsselheem. Naast haar bestuursfuncties is zij lid van het welkomstcomité van de “Hervormde Gemeente De Hoeksteen” in IJsselmuiden en neemt zij voor de gemeente redactionele werkzaamheden op zich. Mevrouw Roetman is een actieve en waardevolle vrijwilligster op sociaal- en maatschappelijk terrein binnen de gemeente Kampen/IJsselmuiden.

De heer J.G. de Kimpe (69 jaar), Kampen / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer De Kimpe zet vanuit zijn achtergrond als accountant zijn deskundigheid in bij kerk en andere maatschappelijke instellingen. Als quaestor/deputaat bij het Landelijk deputaatschap Financiën & Beheer van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt verwierf de heer De Kimpe een belangrijke rol als voortrekker van de ontwikkeling en professionalisering van de administratieve organisatie van de deputaatschappen. Tevens heeft hij als deputaat een inhoudelijk belangrijke bijdrage geleverd aan de positieve ontwikkeling in het algemene financiële beleid en beheer van de kerken. Sinds 2006 is hij voorzitter van de stichting EO Metterdaad en is daarnaast reeds tientallen jaren bestuurlijk actief in de gereformeerde kerk in Kampen. Als penningmeester van de bestuurscommissie Quintus heeft hij zich meer dan gemiddeld ingezet bij de voorbereiding van het raadsbesluit ter verzelfstandiging van Quintus. Naast genoemde functies bekleedt de heer De Kimpe nog meerdere bestuursfuncties.

De heer H.J. Klein (63 jaar), ’s-Heerenbroek / Lid in de orde van Oranje-Nassau

De heer Klein is al tientallen jaren bestuurlijk en uitvoerend actief op verschillende terreinen in zijn woonomgeving, zoals voor het multifunctioneel dorpscentrum en op kerkelijk en sportief gebied. Zo is hij al vele jaren bestuurslid van multifunctioneel centrum De Kandelaar in ’s-Heerenbroek. Vanaf 1996 is hij koster tijdens de zondagse erediensten en bijzondere diensten in de Kandelaar. Daarnaast is hij ruim 38 jaar lang bestuurslid van IJsclub Heerenbroek Veecaten.  Vanuit zijn achtergrond als timmerman/uitvoerder verrichtte hij belangeloos de verbouw- en onderhoudswerkzaamheden bij het MFC De Kandelaar en de IJsclub.

Mevrouw J. Smit-Lettinga Roorda (68 jaar), Kampen / Lid in de orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Smit-Lettinga Roorda is al vele jaren een gedreven voorzitter van de Nierpatiëntenvereniging Zwolle. Mevrouw Smit is zelf nierpatiënt en spreekt en handelt uit eigen ervaring. Zij wordt gezien als de motor van de vereniging en weet op stimulerende manier de bestuursleden aan te sturen. Tevens heeft zij 35 jaar lang veel betekend voor de korfbalvereniging Wit-Blauw waar zij op haar geheel eigen en stimulerende wijze haar functie als bestuurslid vervulde.

De heer J. Marskamp (60 jaar), Wilsum / Ridder in De Orde van Oranje-Nassau

Al 45 jaar is de heer Marskamp lid van voetbalvereniging Wilsum. Begonnen als voetballer, ging hij vervolgens ook als trainer aan de slag en is hij vanaf 1977 tevens bestuurlijk actief voor de club. Als voorzitter heeft hij niet alleen aandacht voor het sportieve deel gehad, zo heeft hij zich bijzonder ingezet voor de verbouwings- en nieuwbouwactiviteiten van het sportcomplex. Daarnaast is de heer Marskamp van 2007 t/m 2013 contactpersoon tussen de KNVB oost en de verenigingen in Kampen e.o. geweest. De heer Marskamp is niet alleen een verenigingsman, maar ook een bestuurder in hart en nieren. Dat blijkt wel uit de vele bestuurlijke vrijwillige activiteiten die hij de afgelopen jaren heeft vervuld, zoals voorzitter Stichting Multifunctioneel Centrum 'De Toekomst', voorzitter Raad van Toezicht 'Beter Wonen', voorzitter bestuurscommissie Quintus Centrum voor kunsteducatie en voorzitter bestuur/RvT IRIS.

Mw. E. Schaaf, (66 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Schaaf is een gedreven, enthousiaste vrijwilliger met een passie voor kunst, cultuur en historie. Binnen het Stedelijk Museum Kampen heeft zij tal van vrijwillige taken op zich genomen en weet deze op een professionele wijze tot uitvoering te brengen. Zij speelt o.a. een belangrijke rol in het coördineren van de meer dan 100 vrijwilligers. Ook fungeert zij als representant van het museum naar buiten toe. Daarnaast is zij bestuurlijk actief voor de Stichting Vrienden van het Stedelijk Museum Kampen. Mevrouw Schaaf was medeoprichter van “rondleidingen.net” en was actief binnen het  Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio. Eveneens is mevrouw Schaaf één van de medeoprichters van de eerste Nederlandse vrouwenleesclub op internet Boekgrrls. Toen zij tijdelijk naar Washington verhuisde heeft zij zich verdienstelijk gemaakt als hoofd van het team Overseas Briefing Group (OB) bij de Wereldbank.

De heer Schaafsma (69 jaar), Kampen / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Schaafsma wordt gekenmerkt als een actieve, betrokken en deskundig bestuurder op allerlei verschillende terreinen in de maatschappij. Hij heeft een passie voor kunst en cultuur en levert zijn bijdrage in de ontwikkeling van het Stedelijk Museum, de Stadsgehoorzaal en sinds kort als cultuurambassadeur bij het recentelijk opgerichte Cultuurfonds Kampen. Op sociaal-maatschappelijk gebied is hij voorzitter van het Grootburgerweeshuis. Daarnaast was hij oprichter en voorzitter van het Meldpunt Seksueel Misbruik in kerkelijke relaties. Als voorzitter van de vakorganisatie CGMV heeft hij op landelijk gebied een rol gespeeld in de externe vertegenwoordiging van het CGMV. Ook op kerkelijke gebied was hij actief voor het bestuur van de Evangelische Omroep (EO) en vervult hij verschillende functies binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Kampen.

De heer H. Selles (64 jaar), Kampen / tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf 1981 is de heer Selles als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Hulp Oost-Europa, een stichting die zich al 40 jaar inzet voor kerken, gemeenten en personen in Centraal Oost-Europa. Naast zijn vrijwilligers- en coördinatiewerk, reist hij jaarlijks naar Slowakije om gemeenten te bezoeken en de contacten met diverse organisaties te onderhouden. Daarnaast is de heer Selles als bestuurslid en ouderling-kerkvoogd de stabiele factor in de Hervormde Gemeente.

De heer G.E. van Unen (70 jaar), Kampen/ Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Van Unen heeft zich zowel in zijn familiekring als in zijn sociale omgeving altijd volledig ingezet voor zijn naasten. Een toonbeeld van een mantelzorger die handelt vanuit mededogen naar zijn medemens . Bij vele mensen is de heer Van Unen van grote betekenis geweest, door in te springen op serieuze hulpvragen. Vanuit het hart wist hij een helpende hand te bieden. Ook binnen het Rode Kruis wordt hij gekenmerkt als een gedreven vrijwilliger die zich gedurende 32 jaar lang belangeloos heeft ingezet voor de verschillende activiteiten van het Rode Kruis.

De heer J. Visser (78 jaar), Kampen / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Visser levert een belangrijke bijdrage op het gebied van cultuur, historie en ouderenwelzijn in Kampen. Ruim 25 jaar is hij als voorzitter van de Verenigde Gasthuizen de verbindende en onmisbare schakel voor het welzijn van de cliënten, werknemers en directie in de verschillende verpleeg/woon/zorgcentra. Als lid van de Raad van Toezicht bij het SNS Historisch Centrum maakt de heer Visser zich hard voor het behoud en de verspreiding van kennis in woord en beeld. Tevens is de heer Visser een deskundige en enthousiaste stadsgids in Kampen. Hij ontving de Zilveren Speld voor zijn bekwaamheid als rondleider.

De heer B.J.M. Wezenberg (68 jaar), IJsselmuiden / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wezenberg geldt als grondlegger van de huidige Wezenberg Groep en is een gedreven maatschappelijk verantwoord ondernemer die van grote betekenis is voor de stad, regio en het land. De Wezenberg Groep toont zich als voorbeeld voor de transportsector door het nemen van initiatieven en actief op zoek te gaan naar duurzame en milieuvriendelijke vernieuwingen. Als erkenning heeft de Wezenberg Groep in 2012 de Lean en Green Award ontvangen en in 2013 de MVO prijs voor de Beste Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemer van de regio Zwolle. Onder leiding van de heer Wezenberg is de onderneming gegroeid naar circa 400 personeelsleden waarvan 60% afkomstig is uit de regio. De invloed op de werkgelegenheid en de lokale economie is daarom enorm groot. Daarnaast is de heer Wezenberg ook maatschappelijk bestuurlijk actief. Vanaf 1990 is de heer Wezenberg bestuurlijk actief voor de VVD, eerst als voorzitter van de afdeling IJsselmuiden en vanaf 2006 als voorzitter van de VVD afdeling Kampen/IJsselmuiden. Tevens heeft hij zich bestuurlijk ingezet voor Lichtstad Kampen en voor Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00