Afbeelding

Kamper Kogge decor voor boekpresentatie

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Aan boord van de Kamper Kogge wordt zaterdag 13 mei het kinderboek ‘De Hanzereis van Berend Bergenvaarder’ gepresenteerd aan het publiek. Schrijfster Marije van de Sande en illustrator Jan van Well hebben een verhaal gemaakt dat kinderen in de bovenbouwleeftijd meeneemt naar de Hanzetijd:

Het is 1370. Nederland bestaat nog niet. Er zijn kleine steden met dikke muren eromheen. Het platteland is nog grotendeels woest en ruig. Honger, de pest, oorlogen, struikrovers, roofridders. Een mensenleven is niet veel waard. De Hanze was een machtig verbond van steden waarin rijke kooplieden het voor het zeggen hadden. Ze legden zelfs koningen hun wil op. In de Noorse stad Bergen konden hun zonen de fijne kneepjes van het vak leren. Als Berend, een twaalfjarige weesjongen, daar terechtkomt als straatarme jongen, blijkt het leven er hard. Lijfstraffen, brand in de houten stad, bittere kou, weinig eten en heel hard werken. Hij leert dat de handelaars vooral aan zichzelf denken en aan hun goed gevulde beurs. Maar hij vindt er ook vriendschap en een betere toekomst.

Het boek komt uit in een tijd waarin, mede ingegeven door de vorig jaar gelichte IJsselkogge en de komende Internationale Hanzedagen, er volop belangstelling is voor de tijd van de late Middeleeuwen.

Het programma rondom de boekpresentatie start om 14.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en zelf een voorproefje te krijgen van het leven aan boord van een middeleeuwse kustvaarder. “Ontmoet de makers van dit historisch geïnspireerde boek aan dek van Nederlands enige varende kogge en waan jezelf een beetje Berend Bergenvaarder”, aldus de organisatie.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.