Afbeelding
Beeldmateriaal: Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum aan de IJssel

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Het Stedelijk Museum Kampen verwelkomt deze zomer een expositie met lmaritieme werken uit het Rijksmuseum Amsterdam. Aanleiding voor deze bijzondere expositie zijn de Internationale Hanzedagen. Met het thema 'Water verbindt' wordt er tijdens deze dagen gekeken naar het rijke maritieme verleden van de stad. Kampen was tenslotte eens een belangrijke haven- en handelsstad.

Dit veranderde toen, door ontwikkelingen zoals verbeterde navigatie en grotere schepen, de handelsmogelijkheden zich verplaatsten van Europese kust- en zeevaart naar de Atlantische vaart en daarmee van oost- naar west Nederland. Waar de bloeiperiode van Kampen afnam, groeide deze in de rest van het land. Met schilderijen, prenten en scheepsmodellen geeft deze tentoonstelling een kijkje in twee perioden die, naast de Hanzetijd, een grote stempel hebben gedrukt op de maritieme geschiedenis van Nederland: de Gouden Eeuw en de 19e eeuw.

De 19e eeuwse werken van onder andere Hendrik Willem Mesdag en Petrus Johannes Schotel tonen aan dat de zee een vriend en vijand van alle tijden is. De werken uit de Gouden Eeuw gaan nog een stap verder en nemen je als kijker mee naar taferelen en gebeurtenissen die enerzijds laten zien wat een indrukwekkende zeevarende natie de Zeven Provinciën waren. Anderzijds tonen de werken juist de bijdrage van die maritieme macht aan de Gouden Eeuw.

Neem als voorbeeld het schilderij 'De Amsterdamse viermaster 'De Hollandse Tuyn' e.a. schepen na terugkeer uit Brazilië onder bevel van Paulus van Caerden', tussen 1605 en 1640 geschilderd door Hendrik Cornelis Vroom. Van Caerden was er niet in geslaagd een handelspost in Brazilië te vestigen, maar keerde wel met suiker, goud en zilver beladen schepen terug.

Of het schilderij Walvisvangst in de Poolzee, uit de tweede helft van de 17e eeuw en gemaakt door Abraham Storck. Hollandse schepen trotseren het poolijs, terwijl de bemanningen de strijd aangaan met walvissen, ijsberen en extreme koude.

Van kalme zeeën tot harde zeegevechten, van rijk gedecoreerde schepen tot woeste zeeën en van zeemeeuw tot ijsbeer. Wat deden deze Nederlandse zeevaarders en wat maakten zij mee? Van 10 juni tot en met 8 oktober 2017 komen in Kampen de oogstrelende werken van het Rijksmuseum allemaal tot leven.

(Beeldmateriaal: Rijksmuseum Amsterdam)

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57