Afbeelding
Henk Stoel

Twee concerten op koororgel Bovenkerk

Cultuur

KAMPEN - Het in 1999 vervaardigde koororgel in de Bovenkerk van Kampen is een van de mooiste creaties van orgelmakers Reil te Heerde. Het orgel werd aan de kerk geschonken door Kampenaar Henk Stoel. Het is het grootste koororgel in Nederland. Het in­strument staat met al haar pijpen in de roemruchte Hollandse geschiedenis met als inspirator de orgelmaker Andreas Bader.

Het instrument wordt alom als een meesterwerk gezien. De klank ervan heeft zijn uitgangspunt in het midden van de zeventiende eeuw. Dat behoeft overigens het spelen van muziek uit andere perioden niet uit te sluiten.

Het koororgel wordt regelmatig gebruikt tijdens orgelconcerten maar om de focus nu eens geheel op dit bijzondere instrument te vestigen worden er twee orgelconcerten op gegeven: zaterdagmiddag 27 mei speelt Vincent van Laar werken van Buxtehude, Bruhns en Bach. Aanvang 16.30 uur. Vrijdagavond 9 juni laat Matthias Havinga het orgel horen in werken van Bruhns, Graupner, Sweelinck, Distler, Rameau en Bach. Aanvang 20.00 uur.

De entree per concert kost 10 euro. Jeugd tot 18 jaar betaalt de helft.