Afbeelding
Fred Sollie

Weidevogelsymposium IJsseldelta in Mastenbroek druk bezocht

· leestijd 1 minuut Algemeen

Door Jan Gulikers

MASTENBROEK - Ongeveer 45 personen waren donderdag 11 mei aanwezig in ’t Trefpunt in Mastenbroek bij het symposium over weidevogels. De Agrarische Natuurvereniging Camperland en de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ+) hadden de handen ineen geslagen om de alarmklok te luiden voor de dramatische achteruitgang van het aantal weidevogels. Beide organisaties zijn nauw betrokken bij het weidevogelbeheer in de IJsseldelta.

Ondanks alle inspanningen lukt het niet om de achteruitgang van weidevogels in Nederland en ook in de IJsseldelta tot staan te brengen. Het afsluiten van contracten met agrariërs over weidevogelvriendelijk beheer, het monitoren van nesten en broedresultaten en het tegengaan van predatie blijken onvoldoende resultaat op te leveren.

In 2017 geldt voor ongeveer 500 hectare grasland een uitgestelde maaidatum, zijn er in de loop der jaren 14 plas-drasgebieden aangelegd en zijn circa 160 hectare grasland onder langjarig beheer als weidevogelgebied gebracht. Sinds kort kan er ook gebruik worden gemaakt van een drone om nesten op te sporen. Toch blijft de weidevogelstand achteruitgaan. Twee belangrijke oorzaken springen eruit: 1) de intensieve landbouw, die een negatief effect heeft op de weidevogelstand en de broedresultaten. 2) De weidevogelstand heeft ernstig te lijden van predatie. Het actief weren van vossen, kraaien, reigers en ooievaars, hermelijnen en steenmarters, buizerds en andere roofvogels zal in weidevogelgebieden mogelijk moeten zijn. Zo niet, dan blijft weidevogelbeheer dweilen met de kraan open. Aan terreinbeherende organisaties wordt de oproep gedaan om mee te denken hoe dit op een verantwoorde manier gerealiseerd kan worden.

Excursie
Na de pauze gingen de aanwezigen op excursie. Bij het bedrijf van de familie Pelleboer konden de deelnemers met de safari-bus de weidevogels in het veld bekijken. Na twee magere jaren lijkt 2017 een redelijk goed jaar te worden met in totaal 80 nesten en al behoorlijk wat jonge grutto’s en tureluurs. Bij de familie Van Ittersum werd de drone gedemonstreerd waarbij veel beter en met veel minder verstoring de nesten van de weidevogels in kaart gebracht kunnen worden.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 17 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00