Afbeelding
'Gezicht op de IJssel' van Jan Voerman jr. (Stedelijk Museum Zwolle)

IJsselbiënnale verbindt IJsselsteden met internationale kunstroute

Cultuur

REGIO - De eerste editie van de IJsselbiënnale wordt van 14 juni tot en met 24 september gehouden. Het tweejaarlijkse evenement omvat een internationale kunstroute met 26 monumentale kunstwerken langs de IJssel.

Langs deze route organiseren bijna honderd initiatiefnemers en musea uit de IJsselvallei een eigen evenement geïnspireerd op de IJssel of op het thema van de IJsselbiënnale ‘klimaatverandering’. Samen met de kunstwerken vertellen zij het verhaal van de IJsselvallei. De website met daarop alle activiteiten is inmiddels online. De IJsselbiënnale wordt in Doesburg feestelijk geopend op vrijdag 23 juni.

Op bijzondere plekken zoals in de uiterwaarden, oude fabriekspanden, gemalen of in de Hanzesteden vinden concerten, dichtvoordrachten, exposities en theatervoorstellingen plaats voor jong en oud.

De tentoonstelling ‘Zwolle en de IJssel’ in het Stedelijk Museum Zwolle vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Hoewel voor de handel juist het Zwarte Water, de Overijsselse Vecht en Nieuwe Vecht belangrijk waren, was de IJssel altijd een belangrijk en aantrekkend element in de omgeving van Zwolle. Objecten uit de collectie van het museum nemen bezoekers mee op een reis door het verleden waarin rivieren niet alleen voor verbinding, maar ook voor scheiding zorgden. Daarbij was de IJssel ook een inspiratiebron voor kunstenaars, wat te zien is aan de fraaie IJsselgezichten.

De kunstroute en het volledige activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale staan op https://ijsselbiennale.nl/nl/agenda.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.