Afbeelding

Levens in Steen: Jaap Stam, Var eskupt

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Naast het Oude Raadhuis in Kampen liggen stenen met daarop de namen van lokale, maar ook (inter)nationaal bekende grootheden. Onlangs verscheen hierover het boek ‘Levens in steen, de gevlijden van het Koeplein’, met de negentien levensverhalen van deze markante personen. Voor Weekblad de Brug maakt uitgever Rinus van Warven tweewekelijks een korte samenvatting van de hoofstukken. De teksten uit het boek zijn geschreven door leden van de Kamper Persclub. Ditmaal is het de beurt aan Jaap Stam, beschreven door auteur Steven ter Veen.

‘Var eskupt’ staat op het steentje dat Jaap Stam in 2006 op het ‘Koepleintje’ onthulde. Met ‘var eskupt’ wordt de sportieve loopbaan van Jacob Stam, zoals hij bij zijn geboorte op 17 juli 1972 door zijn ouders werd genoemd, trouwens maar heel bescheiden aangeduid, als je bedenkt dat hij bij topclubs als Ajax, PSV, Lazio Roma, AC Milan en Manchester United heeft gespeeld. En... dat hij met die laatste club zowel de Europa Cup als de wereldbeker won. En dat hij twee keer werd uitgeroepen tot de beste verdediger van Europa en dat hij 67 interlands voor het Nederlands elftal speelde.

Bij de f-jes van DOS Kampen was hij zo’n beetje het kleinste ventje van de ploeg. Pas toen hij de puberteit achter zich had gelaten, begon hij te groeien. En niet zo’n beetje ook. Hij was in weer en wind op het voetbalveld van DOS op sportpark De Maten te vinden. Dat Jaap ooit in het eerste elftal van DOS terecht zou komen, was wel duidelijk. In het seizoen 1990-1991 maakte hij zijn debuut. Briegel werd hij door zijn ploeggenoten genoemd, want net zoals de Duitse international Hans-Peter Briegel straalde Jaap Stam kracht en onverzettelijkheid uit.

Jaap zou een jaar na zijn ‘ontdekking’ door Theo de Jong, trainer van FC Zwolle, pas ‘tekenen’, omdat zijn ouders wilden dat hij eerst zijn studie aan de middelbare technische school afmaakte. Op 15 augustus 1992 debuteerde Jaap Stam als profvoetballer. Toen Theo de Jong naar SC Cambuur verhuisde nam hij Jaap mee. In Leeuwarden reageerde men sceptisch. Zou die lange en kalende verdediger wel een aanwinst zijn? Maar overal waar Jaap Stam op de velden verscheen, werd hij binnen de kortste keren de lieveling van het publiek. 

‘Coach van een club zal ik nooit worden. Dan ben je dag en nacht met voetbal bezig,’ schijnt Jaap ooit gezegd te hebben. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In ene keer stond Jaap als hulptrainer op het veld van FC Zwolle en in 2011 vertrok hij naar Amsterdam om hoofdtrainer van Jong Ajax te worden. In 2016 behaalde hij zijn trainersdiploma en niet veel later werd hij benaderd om als coach van Reading aan de slag te gaan. In deze stad in het zuiden van Engeland begon voor Jaap Stam deel 2 van ‘Var eskupt’, een carrière als oefenmeester. Hoe zal deel twee van het verhaal over De Rots van Kampen aflopen?

Levens in steen, gevlijden van het Koeplein, Uitg. Van Warven, ISBN 978 94 92421 13 5, € 17,50.