Her Majesty tijdens de Beatles-tour. Hier in de stadsgehoorzaal. Met op drums Kampenaar Bauke Bakker.
Her Majesty tijdens de Beatles-tour. Hier in de stadsgehoorzaal. Met op drums Kampenaar Bauke Bakker. Schinkel

Programma Kamper Hanzedagen barst uit haar voegen met 20 podia en meer dan 140 optredens

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Met een plof valt een lijvig papierwerk op tafel. Telefoonboek? De Gouden Gids? Nee, Hanzedagen Kampen staat met speelse letters op de voorkant van het pakket. De organisatie presenteerde zojuist een a4-kopie van haar festivalgids aan de pers. De omvang laat geen twijfel: Kampen pakt uit. En hoe! Met alleen al 20 podia verspreid door de stad, zou je een paar weken uit moeten trekken om alles te zien. "Ik durf wel te stellen dat dit het grootste gratis evenement is dat in 2017 in Nederland plaatsvindt", aldus een trotse burgemeester Bort Koelewijn.

De laatste weken kwam de nieuwsmachine al goed op gang. Dat het festival hoog inzette, werd duidelijk met hoofdacts als The Common Linnets, Guido’s Orchestra en Her Majesty, maar nu blijkt dat slechts het tipje van de ijsberg te zijn. Zelfs zonder deze publiekstrekkers, zou er een volwaardig evenement zijn waarbij je oren en ogen tekort komt. Op bijna iedere vierkante meter van de stad is wel iets te beleven. Alleen op het gebied van muziek al worden in vier dagen tijd meer dan 140 optredens gegeven. En daar is het Full Colorfestival dat een speciale tweedaagse Hanze-editie geeft nog niet eens bij opgeteld. En daar komen dan ook nog de theatervoorstellingen, verhalenvertellers en nog veel meer bij.

Sauna en bratwurst

Om de bezoekers te spreiden en ze alle delen van onze stad te laten zien, is Kampen opgedeeld in verschillende districten met hun eigen thema en programma. Centraal tussen Burgwal en Vloeddijk ligt de Hanzemarkt. De eigenlijke kern van de Hanzedagen zoals ze internationaal georganiseerd worden. Hier presenteren de 100 bezoekende Hanzesteden zich. Alleen hier zou je volgens producent Niek van der Sprong al een hele dag zoet kunnen zijn met verschillende bijzondere activiteiten. Estland heeft haar eigen sauna meegenomen om mensen van de lokale cultuur te laten genieten. Rostock heeft een eigen muziekpodium over laten komen, waar zij bands uit De Hanzestad laat optreden. Hamburg brengt traditioneel een grote kroeg mee waar zij bier en bratwurst serveert.

Had Kampen het hier qua organisatie bij gelaten, dan had zij al haast voldaan aan de eisen die aan het festival gesteld worden. Sommige steden deden dat in het verleden ook, maar Kampen wilde meer. Kampen wilde zichzelf toeristisch groots op de kaart zetten en de Hanzemarkt is dan ook slechts één van de vele locaties waar wat te doen is.

Hanzekwartier, Keizerskwartier, Prinsenkwartier

Een kleine duik in het festivalboekje. Het Hanzekwartier op het Van Heutszplein is het festivalhart. Op de IJssel drijft een podium waar de grootste muzikale producties plaatsvinden. De hele dag door is hier van muziek te genieten. Dit is ook het podium waar The Common Linnets optreden.

Dan is er het Havenkwartier dat loopt vanaf de Koggewerf tot de IJsselkade. Hier wordt het maritieme verleden van Kampen belicht. Stap aan boord van een Kogge, een klipper, een tjalk of een groot binnenvaartschip. In het Keizerskwartier wordt het gas wat teruggenomen. Hier vinden intieme theatervoorstellingen plaats, kan men luisteren naar verhalenvertellers en treden singer-songwriters op.

Zeecontainers vol kunst

De Oudestraat en een groot deel van de binnenstad vormen het museumkwartier. Dit is het domein van de kunstenaars. Creatievelingen uit ruim twintig verschillende landen exposeren hier hun kunst met als thema Water Verbindt. Iedere kunstenaar heeft een eigen zeecontainer gekregen en is vrij hier iets in te creëren. Zo ontstaat een verrassend kunstenaarsdorp waar van alles te beleven is. Uiteraard presenteren ook tientallen Kamper kunstenaars zich verspreid door de stad.

De omgeving rond de Bovenkerk wordt het Prinsenkwartier genoemd. Hier staan de Nederlandse Hanzesteden met hun stands. Zo komt Zutphen met een Silent Disco met live-muziek van lokaal talent en proberen Zwolle en Deventer elkaar af te troeven met hedendaagse culturele activiteiten uit beide steden. Van schreeuwende Hooligans tot betoverende acrobatiek. Het Prinsenkwartier is ook de standplaats van het talentvolle Kamper jeugdtheater Ventura.

Het full Color Festival.

Download het programmaboekje

Het is slechts een greep. Want er is ook nog een groot ridderspektakel, er zijn kerkdiensten, de Jeugdhanze presenteert zich, er zijn zeilwedstrijden. Enfin... Wie zich goed voor wil bereiden kan het beste zelf het programmaboekje bekijken en zoals producent Van der Sprong zegt: 'van tevoren even noteren wat ze hoe dan ook willen zien'. Keuzestress is daarbij onvermijdelijk en de tijd begint te dringen. Nog 15 nachtjes slapen en dan beginnen de Internationale Hanzedagen Kampen 2017.