Afbeelding

Twee 17e eeuwse heren in Hanzerestaurant '''t Brieschend Peerd''

· leestijd 1 minuut Cultuur

Tijdens de Hanzedagen verblijven er twee 17e eeuwse heren in huis '' 't Brieschend Peerd'' aan de Buitennieuwstraat. Op 15 en 16 juni is het mogelijk 's avonds bij hen te dineren. Kijk voor meer info op: hanze2017stadswandelingen.nl

Ze lijken zo weggelopen uit een plaatjesboek: gastheren Cor Stam en Jan Schouten van Hanzerestaurant '' 't Brieschend Peerd'' in de Buitennieuwstraat. Als voorbeeld voor hun kleding dienden twee rijke heren uit het schilderij ''IJsvermaak op de IJssel bij Kampen'' van stadgenoot Barend Avercamp. Het schilderij is door de Oudheidkamer in Rijsen langdurig uitgeleend aan rijksmuseum Twente in Enschede. Het namaken van de kleding blijkt geen eenvoudige klus.

In de 17e eeuwse standenmaatschappij speelden kleren als uiterlijk kenmerk een belangrijke rol. Niet alleen de sociale laag was herkenbaar aan de kleding, maar ook burgerlijke staat, beroep of ambacht, streek of plaats van herkomst. Rood, zwart, blauw, groen, grauw, bruin en paars waren geliefde kleuren. Mannen droegen een wijde broeken, die met een band in de taille werden dicht gestrikt en onder de knie gesloten werden met lange kousenbanden. Daarboven droeg men wel een kort niet-getailleerd jasje van wollen stof. Voordelen van de wollen, lakense stof waren de winddichtheid en het waterafstotend vermogen. Wie het zich kon permitteren had gebreide kousen, die met kousenbanden onder de knie opgehouden werden. Als bekroning van het geheel een modieuze hoed met hoge bol. Het was niet ongebruikelijk dat rijkdom werd getoond door goud, zilver, parels en (edel)stenen in de kleding te verwerken. Op de jassen van deze twee heren in de vorm van rijen dicht opeen geplaatste gouden knopen.