Gerard Goes Clinic - Schema (deel 6)

· leestijd 3 minuten Sport

Hardlopen is in. Steeds meer mensen doen aan deze sport. Het aantal hardloopevenementen groeit gestaag en die zijn doorgaans een groot succes. Waarom is hardlopen zo populair en waarom voelen mensen zich aangetrokken tot deze sport? Sportjournalist Gerard Meijeringh, die in het verleden drie marathons volbracht, gaat op onderzoek uit en dompelt zich onder in de belevingswereld van de beginners en de lichtgevorderden als deelnemer van een hardloopclinic bij Atletiekvereniging Isala ’96. Daarnaast maakt hij van de gelegenheid gebruik om zelf aan zijn techniek te schaven.

Deel 6: Schema

Hardlopen en schema's zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna elke atleet werkt naar een persoonlijke topprestatie toe via een uitgebalanceerd schema. Dit zorgt voor structuur in de trainingen en voorkomt blessures. Het is een waarheid als een koe. Maar ik ben niet iemand die een schema blindelings volgt. Ik hanteer mijn eigen schema op basis van persoonlijke ervaringen, lichamelijke gesteldheid en het einddoel. Ik hou niet van interval en dribbelen en geef de voorkeur aan duurlopen die ik gestaag uitbouw in kilometers. Daarnaast doe ik aan andere sporten, zoals waterpolo, core training en fitness. Een geheel andere manier van voorbereiding dan veel andere lopers preferen. Waarom ik hiervoor kies? Alleen maar hardlopen vind ik te eenzijdig. En ik ben eigenwijs en loop maximaal twee keer per week. Zie dan maar eens een geschikt schema te vinden.

Dat de deelnemers van de clinic van AV Isala '96 wel volgens een uitgekiend schema te werk gaan is uiteraard buitengewoon verstandig. Als beginnend loper heb je ingrediënten nodig waarmee je aan het werk kunt. Dat is AV Isala '96 wel toevertrouwd. De afgelopen elf weken moesten de deelnemers van de clinic drie keer per week aan de bak via een uitgebalanceerd schema. Nu heb je hardlopers die dit schema trouw volgden. Zoals Carola Klein Koers Kamp. "Vorig jaar heb ik de clinic van de 5 kilometer gevolgd. Daarna ben ik bij de vereniging blijven plakken. Nu doe ik de clinic voor de 10 kilometer." Carola kreeg het woensdag 17 mei even moeilijk tijdens een duurloop van circa 8 kilometer bij warm weer. "Ik heb heel trouw het schema gevolgd, maar tijdens de duurloop vroeg ik me af: 'Hoe ga ik het einde halen’? Ik kon niet meer. Ik moest twee keer stoppen." Trainer Jan van den Berg schreef vervolgens rust voor en dat pakte uitstekend uit. Een week later stond ze er weer en was ze sterk als vanouds.

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat je als hardloper een schema als basis moet zien. Soms is het verstandig om er even van af te wijken en rust te pakken. Luisteren naar je lichaam is essentieel. Dat merkte ook Goikje Salverda. Ze is als vrijwilliger actief bij AV Isala '96 als jurylid en in de wedstrijdcommissie. Goikje is een fanatiek schaatser. Na het einde van het schaatsseizoen wilde ze graag een keer 10 kilometer lopen. "Maar ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat ik de 5 kilometer ga lopen bij de Power Run in plaats van de 10. Mijn hak is geïrriteerd. Ik heb onderhuidse eeltlagen van het schaatsen. Ik heb zondag 9 kilometer gelopen en heb twee dagen last van mijn hak gehad", vertelde ze vorige week woensdag tijdens de clinic. Goikje neemt na de Power Run wat betreft het hardlopen gas terug. "Dan ga ik me weer richten op het schaatsen. Of ik nooit meer ga hardlopen? Jawel, interval."

Zo heeft iedereen z'n eigen verhaal en doel. Ellen Vlierhuis wil bij de Power Run van donderdag 1 juni in eerste instantie de 10 kilometer uitlopen, maar mikt stiekem op een persoonlijke recordtijd op de 10 kilometer. In 2013 liep ze deze afstand in 1.07 uur. "Die tijd wil ik zeker weer halen. En ik wil ook daarna beter voor mezelf zorgen.”

Ik moet ook beter voor mijn lichaam zorgen. Dit keer heeft bij mij de emotie gewonnen van het verstand. Tijdens de clinic hebben de trainers Jan van den Berg en Cees Bottenberg het loopvirus bij mij weer vreselijk aangewakkerd. Daardoor kwam de Zwolse Halve Marathon steeds meer bij mij in het vizier. Omdat volgend jaar het voetbalseizoen drie weken later eindigt, wordt het in de toekomst voor mij een stuk lastiger om mee te doen. Het goede gevoel tijdens de clinic bracht me op het kamikaze-idee om 9 kilometer uit te bouwen naar een duurloop van 16 kilometer. Een testcase of ik een halve marathon wel aan zou kunnen. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit.

Bijna alles ging goed. Ik liep deze afstand relatief gemakkelijk, maar mijn rug vond deze spanning later iets minder. Ik was duidelijk teveel afgeweken van mijn eigen schema. Maar rust doet wonderen. Hopelijk sta ik op zaterdag 10 juni aan de start in de Koggelaan bij de Zwolse Halve Marathon en kan ik vervolgens nog één keer genieten van dit geweldige evenement. Berend Brijder, assistent-trainer en onmisbare schakel bij de clinic van AV Isala ‘96, gaf me vorige week met een uitspraak een duwtje in de rug. "Je hebt spiergeheugen. Dan bouw je sneller op dan een ander." Nu maar hopen dat deze woorden van Berend uitkomen.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57