Afbeelding
hanze2017stadswandelingen.nl

Stadswandeling Goudsmeden en Muntmeesters

Cultuur

KAMPEN - Geld moet een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Kampen. Toch is dit een onderwerp waar nog weinig onderzoek naar is gedaan. CultuurZIEN houdt op zaterdag 17 juni een stadswandeling over Kamper goudsmeden en muntmeesters.

Bijna vergeten is de geschiedenis van de Kamper Munt, één van de oudste van Overijssel. Alleen het Muntplein aan de voet van de Bovenkerktoren herinnert nog aan de muntslag. Tussen 1470 en 1500 worden in de bronnen minstens twaalf in Kampen wonende goudsmeden genoemd. Zij werkten voor de stedelijke overheid, voor de geestelijke instellingen, voor de gilden en voor particulieren. Goudsmeden combineerden hun vak regelmatig met het ambt van muntmeester. Daarbij stonden zij met lijf en goed borg voor de zuiverheid van de muntslag. Toch namen niet alle muntmeesters het zo nauw met de regels.

Na een korte thee/koffiepauze wordt de stadswandeling afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling 'Just Money' in het SNS historisch centrum. Hier zijn munten te zien uit de Hanzetijd.

De wandeling start om 14.00 uur in Het Hof van Breda aan de Marktsteeg. De deelnamekosten zijn 5 euro.

Kijk voor meer informatie op www.hanze2017stadswandelingen.nl Graag vooraf aanmelden voor deelname via het inschrijfformulier op deze site of bel met (038) 331 10 24.