Afbeelding

Jeugdselectie jazzdans IJGV schrijft clubgeschiedenis met nationale titel jazzdans

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

ROTTERDAM/IJSSELMUIDEN – IJGV kan terugkijken op een zeer geslaagd NK jazzdans in Rotterdam. Zaterdag was er goud voor de jeugdselectie van IJGV. Een unieke prestatie in de geschiedenis van de vereniging uit IJsselmuiden.

En dus staat Sporthal De Oosterholthoeve even op z’n kop als de IJGV-afvaardiging van het NK jazzdans zaterdagavond in IJsselmuiden arriveert. De meiden van IJGV worden feestelijk onthaald. Zo komt een mooi einde aan een bijzondere dag.

Een dag waar de jazzdansers van IJGV lange tijd naar toe hebben geleefd. Op 18 maart stond de voorronde op het programma. Daar wisten de jeugdgroep en de tienerselectie uitstekende scores te halen. De jeugdgroep stond als eerste op de ranking voor het NK en de tienerselectie waren als tweede geplaatst. Daarna was het doel om de oefeningen nog meer te verbeteren. Bovendien gingen de meiden op zoek naar sponsors, zodat met een bus konden worden afgereisd naar Rotterdam.

Terug naar het begin van een speciale dag. Zaterdagmorgen vertrekt de bus om 5.30 uur naar Rotterdam. In het gezelschap bevindt zich ook een ware mascotte. IJGV-secretaris Johan Bossink is verkleed als de goede fee. Zal hij later die dag geluk brengen? Bij jazzdans wordt tijdens de wedstrijd gejureerd op basis van techniek en choreografie. Jazzdans is gebaseerd op het klassieke ballet, maar heeft veel invloeden van moderne stromingen. “Je kunt het vergelijken met moderne dans”, zegt Mirthe Visser. Samen met Laurence de Temmerman is zij trainster bij de jeugd.

De jeugdselectie van IJGV laat het weer zien op het juiste moment. De ploeg maakt de favorietenrol waar. Zeker geen gemakkelijke opgave. “Je bent wel als eerste geplaatst, maar je begint tijdens het NK gewoon weer op nul. Dat zorgt wel voor spanning. Het is een echte finale”, aldus Mirthe. Met als thema ‘Jungle’ zet het team een uitstekende oefening neer met veel muziek, trommels en tjilpende vogels tussendoor. De jury geeft 8.65 voor choreografie en 8.87 voor uitvoering. Dat leidt tot een winnend puntentotaal van 17.52. Dezelfde score als tijdens de voorronde. Het verschil met de nummer twee bedraagt maar liefst een vol punt.

Voor de tienergroep van IJGV verloopt het minder voorspoedig. Tijdens de voorronde ging het uitstekend, maar op het moment supreme gaat het mis. Scores van 8.15 (choreografie) en 6.83 (uitvoering) zijn goed voor een zevende plek. Dat is minder dan verwacht. “Ze zijn bezweken onder de spanning”, zegt Mandy Heerschop, die samen met Kim Faber trainer is van de tieners van IJGV. Het is moeilijk te achterhalen waar het is misgegaan. “Op een NK geeft de jury geen commentaar.”

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 12 uur geleden