Afbeelding

Mister M analyseert experiment 'Kampen'

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vorige week was het erop of eronder voor onze Hanzestad. Ontstegen we de middenmoot of zouden we kopje onder gaan? In de IJssel, wel te verstaan. Heeft onze rivier weer welvaart gebracht of slibte die ons weer onder het maaiveld? Voer voor onderzoekers. Achter de schermen van de Hanzedagen vonden dan ook talloze experimenten plaats.

Met de Internationale Hanzedagen werd ons domicilie overspoeld door (buitenlandse) gasten. Aan overstromingen door water is Kampen gewend hoewel dat in de huidige tijd niet meer getolereerd wordt. Daarvoor wordt Kampen nu in een badkuip gelegd. Met op de rand van het bad volop speeltjes zoals huisjes, zand en riet om daarvan watervilla’s en rietmoerassen te fabriceren. Alsof die proeve van bekwaamheid nog niet spannend genoeg is, doen we er een schepje bovenop met een groot experiment dat de werktitel Hanzedagen draagt. Menig inwoner van de binnenstad vluchtte voorbije week de stadsmuren uit om in spanning af te wachten wat ’ie aan zou treffen bij thuiskomst.

Net voor de grens met Dronten hebben we de toestroom van vluchtelingen (goeddeels) tot staan weten te brengen, hoewel op de IJssel dat beeld werd opgeroepen met het overzetten van dagjesmensen door het leger. De toestroom van dagjesmensen, die met een beetje pech meer dan één dagje blijven, zal onze (binnen)stad tot in de haarvaten (lees: steegjes) penetreren. Dit nodigt wetenschappers uit tot tal van experimenten. Zal de mensenstroom zich laten sturen zoals (via Lelystad) ingevlogen mobiliteitsspecialisten hebben uitgedacht? Zal men parkeren op de daarvoor aangewezen plaatsen? Op dat punt heeft menig beleidsmaker al eerder gemerkt dat de praktijk weerbarstig is. Staat ons hel en verdoemenis te wachten nu de zondagsrust zo bruut werd geschonden? Een feestje op zijn tijd is welkom maar als we zelf de lasten moeten dragen, neemt het enthousiasme snel af.

Met de instroom van onderzoekers krijgt ons domicilie weer enig academisch karakter terug. In de geest van de tijd, met toenemende aanslagen en afnemende privacy, zullen er goede camerabeelden gemaakt worden. Die kunnen dan later, tegen vergoeding aan machten die de burger overstijgen, nog gebruikt worden voor een nadere analyse van de onderzoekersresultaten. In de kringen van academici en onderzoekers zal de naam van Kampen nog lang circuleren.

Over een langere periode dan een paar dagen voert Defensie voor ons hele land een experiment uit. Kunnen we onze Heimat nog verdedigen met drie tanks? De rest staat met panne in legerloodsen en wordt niet gerepareerd. Defensie heeft uit bezuinigingsoverwegingen geen lidmaatschap meer afgesloten voor de Wegenwacht. Ach, tanks zijn toch achterhaald en een loopgravenoorlog als in de Eerste Wereldoorlog is niet meer realistisch. De vijand weet tegenwoordig, nog sneller dan de achterhoede van de tegenstander, diens strategie dankzij de social media. Die moderne tijd werd voorbije week teruggedraaid met echte, pure ridderspelen. Op het open veld bij de Cellebroederspoort. Doch de ridders controleerden vooraf eerst of het droog bleef… via social media. Achteraf bood het Stadspark de aanblik van een troosteloos slagveld. Niks geen geëxperimenteer.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):

http://www.Facebook.com/gekrabbel